SOS Oltenia, platformă electorală pentru Condescu

315

condescuStrategia regională de dezvoltare enunţată cu atâta pompă de sindicatele lui Marin Condescu şi de cei apropiaţi sindicalistului este o nouă modalitatea de a demonstra un interes inexistent al şefului Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) faţă de viitorul Gorjului.

Dar cum campania electorală se apropie iar veştile că însuşi Condescu râvneşte la un post de parlamentar de Gorj, poate chiar de senator, s-au înteţit, acest simpozion “SOS Oltenia” poate fi un bun prilej de campanie electorală pentru mai marele peste mineri şi energeticieni. Şi din acest motiv, toţi miniştrii şi secretarii de stat, invitaţi la evenimentul de vineri, şi-au făcut de lucru în altă parte, ocolind Gorjul lui Condescu.

Marin Condescu face simpozioane interesându-se de viitorul Gorjului. Pare o glumă bună, dacă ne gândim că Marin numai la viitorul gorjenilor nu se gândeşte. Probabil are ceva îngrijorări, dar la alt capitol, asta deoarece mineritul, şi energia de unde şi-a umplut de două decenii buzunarele, el şi aghiotanţii săi, este la un pas de privatizare. Atunci, pentru ceva imagine, trebuie chemaţi la ordine specialiştii din minerit şi energie, ceva autorităţi şi prezentat un program care nu se va realizat nicicând. De altfel, Condescu nu este singurul care a venit cu astfel de iniţiative în ultimii ani, dar toate au fost întâlniri şi cam atât. O recunoaşte de altfel şi Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj care a declarat joi că s-au făcut numeroase astfel de întâlniri, iar efectele nu s-au prea produs, mergându-se din rău în mai rău. “Am organizat şi eu astfel de întâlniri, unii le-au catalogat ca fiind eşecuri, dar au fost totuşi nişte întâlniri. În cazul simpozionului de vineri ar trebui însă să căutăm cauzele acestui SOS Oltenia. De fapt, de ce s-a ajuns aici? Eu voi participa şi voi ridica exact această problemă, care sunt cauzele. Eu ca preşedinte de Consiliu Judeţean nu pot să stau pasiv şi să nu intervin când societatea, sau un anumit reprezentant al societăţii, are o iniţiativă. Poate că trebuie lăudată iniţiativa dar trebuie şi îmbunătăţită tema de discuţie încât să atragem cu adevărat oamenii din regiune. Pe mine chiar nu mă interesează ca la această întrunire să am reprezentanţii Guvernului, pe mine mă interesează un punct de vedere cu care să ne ducem în faţa Guvernului, oricare ar fi el”, a declarat Călinoiu care susţine că Gorjul nu ar trebui să stea “la hăţurile nimănui”. “Este o întâlnire care este binevenită dar ea, chiar dacă lasă loc de interpretări, trebuie să îşi îndeplinească obiectivul. Orice întrunire de acest gen lasă însă loc de interpretări dar nu e nimic rău în asta”, a completat şeful judeţului.

Andrei nu vrea o acţiune de imagine politică

În organizarea SOS Oltenia un rol important l-a avut prefectul de Gorj, Liviu Andrei. “Vom avea prezenţă aleasă vineri. Toate prefecturile din Oltenia vor fi reprezentate, primăriile au anunţat şi ele că vin, în afară de Slatina, iar Consiliile Judeţene vor participa, două sau trei, vor fi parlamentari şi toţi specialiştii din minerit, energie, turism, şi companiile private care au activităţi în regiunea Oltenia. În final vom contabiliza iar apoi vom merge la Bucureşti o echipă de specialişti şi cu mine şi vom informa pe cei îndrituiţi să ia măsurile respective. Nu este o acţiune politică, nu există politizare, cine politizează va avea surprize acolo. Încercăm să facem ceva, trebuie să înţelegem o dată că zona asta trebuie să rămână şi în continuare puternică chiar dacă nu va mai fi lignit”, a declarat Liviu Andrei. “Eu îmi voi duce până la capăt crucea, nu o să stau cu mâinile în sân şi vom încerca să sensibilizăm. Va fi prezentată această strategie a noastră pe care ne-o dorim să se împlinească, cu CEO, şi vom vedea ce aduce bun înfiinţarea acestui megacomplex energetic. (..) Nu vreau să fie o acţiune de imagine politică, eu voi merge mai departe indiferent că îmi atrag oprobiul unora”, a explicat prefectul în momentul în care i s-a atras atenţia că în Gorj s-au mai făcut întâlniri asemănătoare dar fără rezultat.

Greblă, supărat că i s-a luat locul de lângă Condescu

Implicarea lui Andrei nu i-a picat prea bine senatorului de Gorj, Toni Greblă, care l-a criticat pe prefect că şi-ar fi arogat pe nedrept rolul de organizator al evenimentului, deşi principalul organizator ar fi sindicatele. “nu mi-am asumat niciodată rolul de organizator, rolul acesta şi-l asumă FNME şi PATROMIN. Ei sunt cei care organizează această chestiune, sub patronajul nostru, aşa scrie în invitaţie. Domnul Greblă ar trebui să se uite în invitaţia pe care i-am trimis-o, sunt de acord cu partea cu punctele pe care dânsul le-a avut acolo şi nu îmi arog nici un fel de drepturi în plus cu ceea ce fac. Misiunea mai departe mi-o duc în funcţie de prerogativele pe care le am. Nu ştiu de ce la unii le este frică că îmi arog drepturi. Eu nu îmi arog, eu ştiu ce pot să fac şi ce nu pot să fac”, a răspuns Andrei. Prefectul spune că, după întâlnirea de vineri, va cere totuşi ca problemele puse pe tapet să ajungă la organele decidente de la Bucureşti. Cei care vor duce doleanţele Olteniei vor fi membrii unei echipe alese formată din participanţii la simpozion.

A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here