Strategia energetică a României, în dezbatere înainte de lansare

305

Picture 018Reprezentanţi din mai multe domenii ale vieţii economice, politice sociale ale Gorjului dar şi specialişti în energie de la nivel central au participat ieri seară la o dezbatere la care s-a discutat despre strategia energetică a ţării, în viziunea USL. Au participat la discuţii, reprezentanţi ai sindicatelor, salariaţi din energie şi minerit, reprezentanţi ai administraţiei publice şi judeţene, parlamentari şi lideri ai partidelor politice care compun USL-ul. Pedeliştii au fost ,,rari” în sală, puţini având curajul să se afişeze la evenimentul Opoziţiei. Acesta a fost deschis de către deputatul PSD, Iulian Iancu.

Chiar dacă Puterea de la nivelul judeţului Gorj şi-a pus numeroase întrebări ieri despre strategia întocmită de USL, care se lansează astăzi la Târgu-Jiu, în prezenţa liderilor politici Victor Ponta, Picture 039Crin Antonescu şi Daniel Constantin, Opoziţia nu a făcut public nimic din proiectul gândit de specialiştii Uniunii. A refuzat să dea detalii chiar şi Andrei Maioreanu, gorjeanul care a fost cooptat în echipa USL-ului, echipă care a muncit la această strategie. “Nu este nimic secret. Este o strategie care se va prezenta în mod transparent fără absolut vreun comentariu. Vom discuta după lansarea strategiei pe fiecare capitol în parte”, a declarat, ieri seară, Maioreanu.

Avanpremieră, fără “specialiştii” PDL

S-a organizat o avanpremieră însă, deschisă mai mult discuţiilor şi dezbaterii pe marginea acestui fenomen: energia. De altfel, deputatul Iulian Iancu, amfitrionul întâlnirii a fost destul de precis în cuvântul de deschiderea a evenimentului organizat la Hotel Brâncuşi cu începere de la orele 18.00. “Practic, noi facem o discuţie acum, într-un moment în care provocările cu care se confruntă România sunt fără precedent. Din păcate, ele nu sunt prezentate publicului în forma lor reală. Străbat, mai degrabă, nuanţele gravităţii din vocile reprezentanţilor forurilor europene şi mondiale. Aţi auzit ieri vocea directorului FMI, aţi auzit vocea comisarului european, a preşedintelui Comisiei Europene. Vedeţi ce se întâmplă în Italia. Ne aflăm în faţa unor provocări fără precedent. Acest tip de provocări, eu, am convingerea, că vor schimba însă sistemul relaţional, social şi economic actual. Ca atare, de aici, trebuie să plecăm cu modul nostru de percepţie a ceea ce va reprezenta în viitor un sistem economic şi social într-o ţară. Ori, el nu poate fi imaginat fără energie”, a explicat Iancu.

Energia, introducere

Iancu a explicat apoi importanţa energiei, făcând o introducere pentru a încălzi audienţa. “În tot acest interval de timp aţi auzit diverse definiţii a ceea ce reprezintă energia în lume. Mie, dintre toate, mi s-a părut că ceea ce se potriveşte cel mai bine este că energia conduce lumea. Toate conflictele locale, regionale au în rădăcini materie primă energetică, acces la energie, tranzacţie de energie şi comercializare de energie. De altfel, şi parteneriatul strategic pe care îl are acum în discuţii şi reactualizare UE cu Rusia este tot în domeniul energetic. Ca atare, dezbaterea noastră pleacă de la ceea ce înseamnă rădăcina a orice tip de program pe care ar putea să şi-l imagineze un Guvern. Un Guvern care îşi doreşte să creeze un motor de dezvoltare economică, şi în cazul nostru chiar de stabilitate economică”, a completat Iancu.

Percepţiile invitaţilor, concludente pentru lansare

Deputatul a completat subliniind tema monumentală pe care participanţii o aveau în faţă, şi trasând programul serii. “Cu permisiunea dumneavoastră să avem baza a ceea ce va fi o nouă strategie în România. Plecând de la acest tip de abordare o să vă fac o scurtă chiar sintetică trecere în revistă a principalelor capitole pe care le avem în vedere, în linii sintetice, strategic vorbind, pentru termenul scurt mediu şi lung în sistemul energetic al României, ca imediat după să trecem la dezbateri”, a continuat Iancu. “Ce ne dorim din dezbaterile dumneavoastră? Să reţinem mâine în materialul care va fi prezentat public, ideile cheie pe care dumneavoastră le resimţiţi că sunt o necesitate, un imperativ fără de care nu am putea da soluţii, imediat problemelor cu care ne confruntăm”, a spus, apoi Iancu.

În sală apăruseră şi cadre universitare, Iancu anunţând prezenţa unei doamne profesor de la Universitatea Politehnică. Cadrul didactic pregătise şi un scurt material, deoarece organizatorii doreau să ştie părerea mediului universitar. “Este foarte importantă abordarea deschisă, suntem într-un cadru neoficial. Mâine(n.r. astăzi) va fi o abordare oficială de mesaj, inclusiv politic, astăzi sunteţi colaboratorii noştri. (..)Fără o astfel de discuţie noi nu putem desprinde măsurile reale, aplicabile care pot fi puse în operă”, a completat parlamentarul PSD.

Prima parte a întâlnirii s-a organizat fără ca liberalul Varujan Vosganian să fie în sală. La scurt timp de la începerea dezbaterii presa nu a mai avut acces la eveniment. Lansarea strategiei energetice a USL va avea loc astăzi la orele 10.00 la Teatrul “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, în prezenţa celor trei co-preşedinţi ai USL-ului.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here