„Lotul BCR Novaci”, nevinovat într-un al doilea dosar

333

bcr novaciSentinţă definitivă pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la mai bine de 8 ani de la primele arestări efectuate în dosarul fraudelor de la sucursala Novaci a Băncii Comerciale Române.

Ancheta instrumentată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie are parte acum de o a doua sentinţă pe care probabil aceştia nu o aşteptau, mai ales după ce în 2003 erau arestaţi preventiv mai bine de un an patru dintre „capii reţelei” descrise de aceştia. Fostul şef al BCR Gorj, Dumitru Contoloru, fostul director al Foraj Sonde SA Târgu Cărbuneşti şi Ion Marin, fostul patron de la fostul grup de firme Rarora au fost acum găsiţi nevinovaţi pentru faptele care au fost acuzaţi, fapte pe care, între timp, legislaţia din România nu le mai incriminează. Singurul care a fost în 2003 după gratii şi care a primit acum o pedeapsă, cu suspendare, este Sorin Popescu. Acesta, la fel ca şi fosta sa subordonată, contabilul şef Marilena Giurcă, a primit o pedeapsă de patru ani, stabilită de Înalta Curte după ce Curtea de Apel Alba decisese o pedeapsă de cinci ani, tot cu suspendare.

Contoloru, Marin şi Nicolae au fost găsiţi nevinovaţi la începutul acestui an şi într-un alt dosar instrumentat de DNA pe acelaşi subiect, pe rol mai fiind în diferite faze procesuale alte două rechizitorii ale procurorilor anticorupţie. De menţionat şi că BCR nu s-a constituit parte civilă, statul român având acum toate şansele să piardă procesul care va urma la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Contoloru şi Nicolae au formulat plângeri împotriva statului român încă din 2004, când erau în arest preventiv, iar procurorii susţineau că probele împotriva lor sunt „beton”. Betonul a fost însă de slabă calitate, fisurile din dosar observându-se de la prima sentinţa, instanţa de fond fiind cea care nu a găsit nicio vinovăţie la adresa celor doi, pe fondul modificării legislaţiei româneşti la standardele europene.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here