Focar de scarlatină, dosit la Grădiniţa nr.1 din Târgu-Jiu

455

Picture 041Din motive încă necunoscute, atât conducerea Grădiniţei nr.1 din Târgu-Jiu cât şi personalul sanitar al instituţiei de învăţământ ţine la secret faptul că o parte dintre preşcolarii care primesc educaţie aici au fost afectaţi de scarlatină. Unul dintre micuţi a fost deja internat la spital fiind identificat cu această boală, în timp ce în fiecare grupă a grădiniţei au fost depistaţi câţiva copii care sunt purtători ai virusului.

Deja o parte dintre părinţi şi-au retras copiii de la grădiniţă, în timp ce unii nici nu ştiau luni că în unitate bântuie scarlatina. Ieri la grădiniţă au venit reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică(DSP) Gorj pentru a analiza situaţia, o parte dintre copii fiind puşi sub tratament.

Grădiniţa nr. 1 din Târgu-Jiu unde funcţionează şi o creşă este, în opinia unora dintre părinţi, un focar de scarlatină. O parte dintre cei care au avut copii la această grădiniţă susţin că au aflat de o primă îmbolnăvire cam în luna mai a acestui an. De atunci s-a mai îmbolnăvit un copil iar în urma verificărilor medicale mai mulţi preşcolari au fost depistaţi drept purtători ai virusului. “La grupa mijlocie au fost depistaţi şapte copii purtători ai virusului scarlatinei. La grupa mare alţi trei copii. De fapt cam în fiecare grupă s-a găsit un grup de copii care pot transmite boala dar o şi pot face, scarlatina fiind contagioasă. Părinţii au solicitat ca analizele purtătorilor să fie refăcute. Chiar s-a propus ca părinţii să plătească aceste analize, dar conducerea grădiniţei nici nu vrea să audă. Se muşamalizează existenţa unui virus de scarlatină şi nu înţelegem de ce”, a declarat, îngrijorat, un părinte. “Am auzit astăzi (n.r. ieri) o discuţie între reprezentanţii din conducerea grădiniţei. Nu ştiam despre ce e vorba deşi discutau de injecţii, medicamente şi un tratament. Nu ştiam că sunt copii cu scarlatină, bolnavi sau purtători ai virusului în această grădiniţă. Normal era să ne spună deoarece preferăm să ţinem copiii acasă”, a declarat, ieri, o mămică, la fel de îngrijorată.

“Nu este treaba dumneavoastră ce este cu îmbolnăvirile”

Contactaţi de aceşti părinţi care vroiau să ştie ce se întâmplă în grădiniţă, de duminică am tot încercat să luăm legătura cu cei responsabili de la această unitate de învăţământ. Numărul de telefon afişat pe site-un Grădiniţei nr.1 nu este însă funcţional, dar am încercat să aflăm de la DSP Gorj când şi cum se declară un focar de scarlatină. Directorul Marius Boeriu a declarat astfel, încă de duminică, că nu ştia de existenţa vreunui focar de scarlatină la vreo grădiniţă din Târgu-Jiu. Tot directorul DSP a menţionat că un focar se declară în momentul în care există 3 cazuri de îmbolnăviri, în acelaşi loc, iar în sala de clasă respectivă copiii sunt puşi sub tratament iar spaţiul se dezinfectează. “Copiii primesc ospen, sunt analizaţi iar spaţiul se dezinfectează. Cam la trei cazuri se declară focar. Nu ştiu din ce motive această boală ar putea fi ţinută la secret. Asta pentru că grădiniţa nu se închide de tot iar personalul îşi ia în continuare salariile”, a declarat, uimit, Boeriu. Cer este că luni, o echipă a DSP Gorj s-a prezentat la grădiniţa nr.1 pentru a analiza ce este cu cazurile de scarlatină, fapt recunoscut şi de personalul medical al unităţii de învăţământ. Aceiaşi asistentă contactată şi de Gorjeanul a declarat, în momentul în care ne-am deplasat la grădiniţa situată în zona Griviţa, următoarele: “directoarea nu este, iar doamna administrator spune că nu este în măsură să dea explicaţii. Nu este treaba dumneavoastră ce şi câte cazuri de scarlatină sunt în grădiniţă. A venit DSP-ul de dimineaţă. Părinţii nu înţeleg ce vor(..). A fost de fapt un caz luna trecută”.

Nepoata primarului, de negăsit

Fosta inspectoare Georgiana Deaconescu, în prezent directoare la Grădiniţa nr.1 din Târgu-Jiu, nu a fost de găsit pentru a oferi un punct de vedere legat de existenţa sau nu a focarului de scarlatină în unitatea pe care o conduce. Deşi am transmis cadrului medical faptul că este necesar să vorbim cu directoarea Deaconescu, salariata căreia i-au fost cerute relaţii a preferat să menţioneze că nu ne poate ajuta nici măcar cu numărul de telefon al şefei sale, pe motiv că acesta este “personal”. Unii dintre prinţii copiilor ne-au lămurit însă de ce cred ei că există această atitudine la Grădiniţa nr.1. “Ştim că directoarea este nepoata primarului Florin Cârciumaru. Poate şi din acest motiv dânsa are această atitudine. Şi nu numai ea, se pare că şi restul personalului din grădiniţă”, a declarat un alt părinte.

Asistentele nu pot da un diagnostic

Tot părinţii sunt cei care susţin că reprezentanţii grădiniţei se simt ofensaţi dacă li se spune că instituţia este afectată de scarlatină, motiv pentru care preferă să ţină totul la secret. Copiii bolnavi sunt ţinuţi acasă mai puţin de o săptămână şi readuşi în colectivitate pentru a crea alte probleme copiilor sănătoşi. În astfel de cazuri atât reprezentanţii grădiniţei cât şi părinţii preferă să se uite în altă direcţie chiar dacă vorbesc de o boală contagioasă. Să nu uităm că scarlatina este o infecţie respiratorie care se transmite prin contact direct cu picături de secreţii din nasul sau gura unui copil bolnav (tuse, strănut). Epidemiile izbucnesc în grădiniţe de cele mai multe ori şi asta pentru că acolo copiii “împrumută” cănuţa, linguriţa, furculiţa, prosopul ori jucăriile şi secreţiile infectate le ajung în gură. Dacă s-ar declara focar de scarlatină, numărul copiilor la grădiniţă, poate şi la creşă, s-ar diminua considerabil, părinţii devenind îngrijoraţi în momentul în care aud de existenţa unei boli contagioase în colectivitate.

Anamaria Stoica

Copilul bolnav de scarlatină şi netratat poartă luni întregi germenii în corp şi poate infecta pe alţii. Durata de incubaţie este între 2 – 7 zile. După 2 – 7 zile de la îmbolnăvire, temperatura corpului urcă instantaneu la peste 39 de grade. Copilul se plânge de dureri de gât şi are frisoane. Uneori vomează. Caracteristica este limba roşie si inflamată (“limba zmeurie”). Destul de rar apare erupţia tipică de scarlatina: erupţia începe de la nivelul umărului şi pe părţile interioare ale coapselor şi se întinde pe tot corpul. Petele roşii sunt ca boabele de mei, ajungând de mărimea unei gămălii şi uşor inflamate. Fata este roşie (ca la febra), doar in jurul gurii rămâne o porţiune palidă. După 2 zile, pielea începe sa se descuameze. Este indicat ca tratamentul să fie prescris de medic deoarece netratarea scarlatinei poate aduce după sine boli grave, cum ar fi febra reumatică, dureri cardiace sau boli de rinichi. Doar medicul este în măsură să prescrie, în cazul scarlatinei, antibiotice.


 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here