Deputatul condamnat Cosmin Popescu reclamă nereguli procedurale la CEDO

293

COSMIN POPESCU PDLParlamentarul de Gorj, Cosmin Popescu, autosuspendat din PDL ca urmare a condamnării sale definitive în procesul de corupţie al ,,strămutaţilor de lux” s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului(CEDO), acuzând nereguli procedurale în procesul în care a fost condamnat.

Cosmin Popescu crede astfel că va scăpa de procesul care i-a pătat cariera, el fiind de altfel singurul parlamentar din ţară care, deşi este condamnat definitiv, continuă să activeze în Parlament.

Deşi anunţa că intenţionează să se adreseze CEDO abia la finalul procesului avut pe rol la Alba, încă, de Ionel Manţog şi Ion Vulpe, Cosmin Popescu s-a adresat deja acestei instanţe europene pregătindu-şi, probabil, terenul pentru alegerile de anul viitor. Cosmin Popescu intenţionează de altfel, în continuare, să candideze tot pentru colegiul pe care l-a câştigat, Colegiul 3, tot sub sigla PDL, şi are deja, se pare, sprijinul actualei conduceri a partidului. De altfel, doar partidul îi poate garanta candidatura, şi asta după ce şi organizaţia judeţeană a PDL Gorj va da ,,verdele” necesar pentru candidatură.

Udrea i-a cerut suspendarea

Făcând o plângere la CEDO, Cosmin Popescu s-a gândit probabil să îi ofere şi Elenei Udrea o mostră a faptului că se declară nevinovat, deputatul de Gorj ştiind că ministrul Turismului a cerut partidului să-i retragă sprijinul politic până la pronunţarea sentinţei definitive în procesul parlamentarului. În momentul respectiv, procesul numit de presă al ,,strămutaţilor de lux”, în care Cosmin Popescu avea calitatea de inculpat, era pe final. Popescu era judecat sub acuzaţia de favorizare a infractorului, personajul central al procesului fiind însă Ionel Manţog. La scurt timp după solicitarea lui Udrea, Cosmin Popescu se autosuspenda din partid ca în 11 aprilie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l condamne la doi ani de închisoare cu suspendare. Cosmin Popescu activează acum ca şi independent pe lângă grupul PDL.

Cazul ,,Cosmin Popescu”, enunţat de şeful DNA

Luni seara pe postul central de televiziune, procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, exemplifica cazul deputatului de la Gorj, condamnat definitiv în urma unei anchete a Direcţiei Naţionale Anticorupţie dar care încă activează în Parlament. Nu numai Morar vede ca o anomalie permisivitatea legii în acest caz, numeroase alte persoane şi organizaţii nonguvernamentale ridicând problema din Codul Penal. De altfel, potrivit CP cel care primeşte o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare se bucură în continuare de drepturile civile, de a alege şi de a fi ales într-o funcţie publică. După noul Cod Penal care ar urma să intre în vigoare pedeapsa cu închisoarea cu suspendare va fi însoţită şi de interzicerea unor drepturi făcând imposibil un caz ca al deputatului Cosmin Popescu. Acest lucru este luat în calcul, de altfel, şi de către deputat care se gândeşte la permisivitatea legii electorale în cazul său.

Plângerea la CEDO cu referire la Manţog

În plângerea la CEDO, Cosmin Popescu a făcut referire şi la dosarul rămas însă pe rol, pentru Ionel Manţog şi Ion Vulpe. Mai mult, Popescu, pe bună dreptate, a încercat să atragă atenţia că infractorul pentru care a fost condamnat a scăpat de o parte a acuzaţiilor din dosar şi nu deţine încă o condamnare definitivă. De asemenea, Cosmin Popescu, acuză numeroase nereguli procedurale apărute pe parcursul procesului la finalul căruia a fost condamnat.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here