Managerul privat al SNLO costă peste 100.000 de euro

310

SNLO 4Aproape 600.000 de euro a pus la bătaie Ministerul Economiei pentru firma de consultanţă care va stabili noii manageri privaţi de la cele cinci societăţi de stat pentru care s-a decis această procedură.

Trei firme se bat în acest moment la Bucureşti pentru a-şi atribui contractul şi puterea de a decide cine va fi pus la cârma acestor societăţi, firma câştigătoare urmând să aibă un cuvânt greu de spus şi în cazul managerului Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia(SNLO). Astfel, pentru mai bine de 100.000 de euro o firmă de consultanţă va pune în balanţă candidaţii care vor să preia cârma SNLO, printre ei aflându-se şi actualul director general Daniel Burlan. Toată operaţiunea asta, care încearcă să ascundă implicarea politicului, costă însă prea mult.

În loc să găsească metode mai puţin costisitoare de a face unele schimbări la companiile din subordine, dacă tot se dorea asta, Ministerul Economiei pare mai degrabă că aruncă banii pe fereastră într-o procedură cu care se plăteau, de exemplu, o parte a datoriilor SNLO la bugetul de stat. Să nu uităm că directorii de la actualele companii au şi ei dreptul să participe la competiţia pentru propriul scaun, iar unii dintre ei au chiar şansa să rămână pe funcţii. Unde se vor duce însă banii pe evaluări? În buzunarele unor societăţi private, asta în condiţiile în care schimbarea managerilor nu ar fi costat nimic. Exerciţiul de imagine costă însă aproape 600.000 de euro. La un calcul simplu, numai pentru SNLO se va achita peste 100.000 de euro, şi asta în condiţiile în care la societate există posibilitatea să nu se schimbe nimic.

Aceiaşi Mărie, cu altă pălărie

Procedura de desemnare a managerilor privaţi înaintează cu repeziciune, cu prea multă repeziciune. Astfel, Ministerul Economiei a făcut public, marţi, printr-un comunicat de presă, care sunt firmele rămase în cursă pentru contractul de consultanţă care va sta la baza alegerii noilor manageri privaţi. Astfel, firmele Pedersen&Partners, Agenţia Proffesional SRL Bucureşti şi asocierea dintre firma lui George Butunoiu şi casa de avocatură Biris Goran au depus oferte pentru a recruta managementul privat la companiile din subordinea Ministerului Economiei. S-au mai depus două oferte, dar au fost respinse deoarece au fost depuse după termenul stabilit în documentul de atribuire. Rezultatul evaluării celor trei va fi transmis în scurt timp, se arată în acelaşi comunicat de presă. Acordul-cadru care va fi semnat între Ministerul Economiei şi câştigătorul licitaţiei are o valoare maximă, estimată pentru întreaga durată de un an, de 2,5 milioane de lei (598.086 euro), fără TVA. Orice ofertă care depăşeşte această sumă va fi respinsă ca inacceptabilă, potrivit datelor Ministerului Economiei. Dacă procedurile se respectă există posibilitatea ca la finalul acestui an deja să existe un manager privat acceptat de Ministerul Economiei, la Cârma SNLO.

Anamaria Stoica

Trei pentru 600.000 de euro

Pedersen & Partners a fost înfiinţată în 2001 si este una dintre cele mai mari companii de executive search din regiune. Firma are operaţiuni în 41 de ţări. Butunoiu activează în domeniul recrutării şi al consultanţei în resurse umane din 1992. El deţine 60% din firma George Butunoiu management Consulting. Casa de avocatură Biris Goran, înfiinţată în 2006, oferă servicii în domeniul taxelor, imobiliar, concurenţă şi funziuni şi achiziţii. Agenţia de Servicii Professional SRL are un capital social de 19.000 de lei, controlat în proporţie de 31% de Fundaţia Euxinus, precum şi de două persoane fizice, Dragoş Teofan Marian Munteanu (29%) şi Maria Cristina Păsat (40%).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here