Restricții după diagnosticul de gripă aviară confirmat la două lebede găsite moarte

681

Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj a instituit mai multe măsuri după ce virusul gripei aviare a fost confirmat la analizele de laborator efectuate pe cadavrele a două lebede găsite moarte pe barajul de acumulare din zona Vădeni.

Ulterior ridicării cadavrelor celor două lebede de iarnă, acestea au fost duse la laboratorul din cadrul DSVSA și apoi au fost expediate către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București în vederea efectuării analizelor de laborator. ”În data de 12 februarie 2024, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat prezența virusului gripei aviare. Imediat a fost activată Unitatea Operațională Locală din cadrul instituției noastre, fiind întocmit planul de măsuri pentru zona infectată. Pentru implementarea planului de măsuri a fost informată Instituția Prefectului în vederea convocării Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Gorj. DSVSA Gorj a instaurat zonă de restricții pe o rază de maxim 10 km care cuprinde mai multe fonduri cinegetice. Păsările din zonele supuse restricțiilor sunt monitorizate permanent. Până la această oră nu au mai fost semnalate suspiciuni de boală la păsări sălbatice ori domestice”, a declarat Florin Gorcea, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Conducerea instituției județene solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalitățile la păsări și la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here