Ziua Națională Constantin Brâncuși: Conferință la ICR Stockholm

665

Pentru a marca Ziua Națională Constantin Brâncuși din data de 19 februarie, o conferinţă intitulată ”Brâncuşi şi avangarda românească” va fi organizată, luni, la sediul Institutului Cultural Român (ICR) de la Stockholm.

La 148 de ani de la naşterea lui Brâncuşi, invitaţii manifestării vor fi criticul de artă Cătălin Davidescu şi profesorul de literatură Marius Hentea, care vor susţine prelegeri în limba engleză despre opera artistului şi legăturile sale cu personalităţi ale avangardei româneşti din Paris. Cele două prelegeri vor fi urmate de o discuţie moderată de Corina Oprea, critic de artă şi curatoare la Moderna Museet, care va evidenţia rolul lui Constantin Brâncuşi în modificarea gândirii plastice din secolul XX. Discuţia va aprofunda valoarea operei brâncuşiene, în contextul expansiunii avangardei româneşti în viaţa culturală pariziană a secolului trecut. Potrivit unui comunicat de presă al ICR Stockholm, comunicarea susţinută de criticul de artă Cătălin Davidescu va fi însoţită de imagini, documente şi informaţii inedite care vor sublinia legătura lui Brâncuşi cu mediul artistic avangardist din Paris, printre apropiaţii săi numărându-se personalităţi importante – Erik Satie, Marcel Duchamp, Tristan Tzara, Appolinaire, Man Ray şi Francisc Picabia. În intervenţia sa, profesorul Marius Hentea va vorbi despre mediul artistic şi cultural care l-a apropiat pe Brâncuşi şi de alte personalităţi ale avangardei româneşti din Paris, în special de Tristan Tzara.

În Suedia, o lucrare a sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi, ”Le Nouveau-Né II”, se află în colecţiile Muzeului de Artă Modernă din Stockholm (Moderna Museet). Născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, judeţul Gorj, Constantin Brâncuşi a absolvit în 1902 Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, după care a plecat spre Paris. În evoluţiea artei sale se înscriu lucrări precum ”Muza adormită”, ”Sărutul”, ”Cuminţenia pământului”, ”Domnişoara Pogany”, ”Prinţesa X” sau ”Pasărea măiastră”. În 1938, a finalizat ansamblul artistic din Târgu Jiu, alcătuit din ”Masa tăcerii”, ”Aleea Scaunelor”, ”Poarta Sărutului” şi ”Coloana Infinitului”. Brâncuşi a murit la 16 martie 1957, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here