Ateliere de educație media, la Biblioteca Județeană

775

Luni, 29 ianuarie 2024, la MansArta Bibliotecii Județene ”Christian Tell” Gorj, au început atelierele de educație media, ale căror beneficiari sunt elevii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani din Târgu Jiu. Se vor desfășura 12 ateliere gratuite de informare și de conștientizare media care fac parte din proiectul ”Educație pentru media în bibliotecă”. În urma acestora, elevii își vor dezvolta gândirea critică, vor dobândi cunoștințe media și vor ști să analizeze conținutul media indiferent de forma în care le este prezentat: prin imagini, text, audio sau video.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Județean Școlar Gorj, cu licee și colegii din Târgu Jiu și în colaborare cu Consiliul Național al Audiovizualului, al cărui reprezentant este Aona Calistru, jurnalist cu experiență de 20 de ani în media, inspector audio-vizual și formator.
Elevii clasei a X-a B de la Colegiul Comercial ”Virgil Madgearu” Târgu Jiu, elevii claselor: a IX-a E, a IX-a H, a X-a A, a X-a C, a X-a D, a X-a F de la Colegiul Național ”Spiru Haret” Târgu Jiu și elevii clasei a X-a A de la Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu au fost întâmpinați de managerul bibliotecii Maria-Luiza Sandu, care le-a adresat cuvinte de bun-venit, i-a informat despre proiectele cultural-educative care se vor desfășura pe parcursul anului la bibliotecă și și-a exprimat mulțumirea față de cadrele didactice care au răspuns cu promptitudine la invitația de a-și implica elevii în atelierele media.
În primul atelier, Aona Calistru a prezentat elevilor câteva concepte cheie despre media și rolul ei și a abordat tematica știrilor prezentate la televizor, radio, aplicații și rețele de socializare. A sugerat tinerilor să fie sceptici atunci când primesc informație media, să verifice calitatea celui care prezintă știrea, să pună întrebări, să deconstruiască mesajul, să identifice conținutul mesajului media și scopul acestuia. De asemenea, a atras atenția tinerilor că atunci când împărtășesc informații personale și distribuie conținut media fără a analiza conținutul, devin vulnerabili în mediul online.
„Concluzia atelierului a fost că trebuie să fim consumatori de media conștienți pentru a nu fi dezinformați, manipulați, influențați, implicați în acțiuni de propagandă fără să știm, pentru a fi capabili să luăm propriile decizii, pentru a nu fi induși în eroare și pentru a ne feri de manipulare”, a transmis conducerea Bibliotecii Județene”Christian Tell”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here