Pedeliştii Burlan, Gârjoabă şi Vintilescu, urmăriţi penal de DNA

542

DeschidereDirecţia Naţională Anticorupţie(DNA) a început urmărirea penală împotriva directorului Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Daniel Burlan, a directorului de Resurse Umane a Complexului Energetic(CE) Turceni, Corneliu Gârjoabă, a directorului Minprest Serv Rovinari, Elena Vintilescu, şi a administratorului SC TPSUD Mehedinţi, Maria Bălan.

Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice şi contra intereselor persoanei, fals intelectual, uz de fals, şantaj, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi gestiune frauduloasă, în urma unei plângeri transmisă DNA Târgu-Jiu de reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Muncii(FNM). Procurorii DNA au finalizat ancheta în acesta caz, anunţând părţile, în scris, că împotriva celor reclamaţi s-a dispus începerea urmăririi penale. Dosarul a fost transmis pentru instrumentare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu.

Dosarul disponibilizărilor incorecte săvârşite la Minprest Serv Rovinari, ajuns în mai pe masa procurorilor DNA din Târgu-Jiu a fost rapid instrumentat în nici două luni de zile. Procurorii s-au mişcat cu repeziciune reuşind să îi aducă la declaraţii pe toţi cei implicaţi în plângerea înaintată instituţiei de Federaţia Naţională a Muncii, conduse de Constantin Creţan. Recent de altfel, Corneliu Gârjoabă, directorul de Resurse Umane al CE Turceni a dat cu subsemnatul pe la DNA, făcând de altfel public acest lucru, alături de declaraţiile potrivit cărora se consideră nevinovat de disponibilizările injuste care au făcut obiectul plângerii penale. Gestul lui Gârjoabă a fost urmat apoi şi de către Daniel Burlan, directorul SNLO, şi de Elena Vintilescu, şefa Organizaţiei de Femei a PDL Motru, considerată drept mâna dreaptă a deputatului Constantin Severus Militaru, dar şi Maria Bălan, şefa de la TPSUD Mehedinţi. Au mai dat cu subsemnatul, de asemenea, pe la DNA şi Dumitru Cocoroveanu, directorul economic al Minprest Rovinari şi juristul Minprest Serv Rovinari, Simona Andrei Săvoiu, şi şeful Biroului Personal al aceleiaşi unităţi, Cristian Nicolăescu cât şi şefii secţiilor de la Turceni şi Jilţ, Victor Golea şi Ştefan Cherciu.

“Am primit acasă răspunsul DNA”

Constantin Creţan susţine că ancheta procurorilor DNA s-a finalizat chiar săptămâna trecută, acesta primind un răspuns al procurorilor prin care aceştia anunţau că cei patru sunt urmăriţi penal. “În răspunsul DNA scria ceva de genul: «ca urmare a plângerii dumneavoastră numărul .. s-a dispus urmărirea penală pentru Elena Vintilescu, Daniel Burlan, Gheorghe Gîrjoabă şi Maria Bălan. Se menţiona şi că dosarul a fost trimis Parchetului Local Târgu-Jiu»”, a declarat sindicalistul Creţan, cel care a fost principalul protagonist al demersului făcut la DNA. Creţan a menţionat apoi că speră să se facă dreptate în acest caz, mai ales că este vorba de peste o sută de persoane afectate de disponibilizările incorecte de la Minprest Serv Rovinari, societate aflată în subordinea SNLO.

Disponibilizările incorecte, provoacă dosare penale

În plângerea celor care au întocmit documentul care a stat la baza anchetei DNA, cei arătaţi cu degetul se fac vinovaţi de disponibilizările incorecte de la Minprest Rovinari, pe care le cataloghează drept “unele dintre cele mai crase abuzuri comise vreodată de o societate de stat, în ultimii ani”. Asta, deoarece, zeci de salariaţi au rămas fără loc de muncă, fiind daţi afară pe baza unor liste şi tabele, fără fundament legal, întocmite de persoane fără autoritate în domeniu. O parte a victimelor acestei ilegalităţi au dat de altfel societatea în judecată şi acum au făcut această plângere la DNA pe numele celor pe care îi consideră vinovaţi de ce li s-a întâmplat. “Ceea ce face Elena Vintilescu se numeşte şantaj şi potrivit prevederilor Codului Penal, se pedepseşte cu închisoarea”, se explică în acelaşi document cu completarea că Vintilescu ar fi constrâns o parte dintre salariaţi “să renunţe la plângerile în instanţă, pentru repunerea pe postul din care au fost disponibilizate abuziv”. Vintilescu este acuzată, de asemenea, că a angajat 120 de persoane în perioada de restructurare, aici intrând componenţii echipei de fotbal Minerul Motru şi pe fiica directoarei, Irina Vintilescu. Ultima fiind angajată la Biroul Personal, deşi nu ar fi fost văzută nicio zi pe acolo, ei întocmindu-i-se pontaje fictive şi fiindu-i plătite drepturi salariale necuvenite. Şi inginerul Fota Mugurel s-ar afla într-o situaţie similară, spun reclamanţii.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here