Soţia deputatului Ponta poartă grija bolnavilor cronici din România

388
daciana sarbuEurodeputata Daciana Sârbu, soţia deputatului PSD de Gorj, Victor Ponta, a ridicat în luna noiembrie a anului care s-a încheiat, către Comisia Europeană, problema legată de situaţia dramatică a bolnavilor cronici din România.

Subiect: Crearea unui fond de urgenţă pentru subvenţionarea îngrijirilor medicale de bază pentru bolnavii cronici în statele membre puternic afectate de criza economică. Măsurile introduse în încercarea de a stabiliza criza economică din România au majorat dramatic costurile de îngrijire medicală pe care trebuie să le suporte bolnavii cronici, costuri pe care o mare parte dintre aceştia nu şi le mai permit. Pe fondul crizei economice, Guvernul României a redus fondurile alocate pentru Sănătate. Din această cauză, Casa Naţională de Asigurări nu mai decontează analizele pentru pacienţii care suferă de boli cronice, iar farmaciile nu mai furnizează medicamente pentru persoanele cu transplanturi. De asemenea, pentru persoanele cu boli rare, în farmacii se găsesc foarte puţine medicamente compensate, iar distribuitorii au început să nu mai aprovizioneze spitalele pentru că nu şi-au primit banii datoraţi de acestea. În acest context, se estimează că lipsa medicaţiei adecvate va duce la o creştere a ratei mortalităţii în rândul bolnavilor care suferă de boli cronice sau de boli rare.

Din păcate, răspunsuri nefavorabile pentru pesedistă
În urmă cu câteva zile, eurodeputata Daciana Sârbu-Ponta a primit şi răspunsul din partea CE, care, din păcate nu a fost deloc încurajator: „Comisia nu are competenţe în a stabili un fond de urgenţă destinat a subvenţiona îngrijirea medicală de bază a persoanelor cu boli cronice din statele membre afectate în mod deosebit de criză. Fondul de solidaritate al UE, la care statele membre pot apela în caz de urgenţă, nu vizează medicamente şi tratamente medicale pentru situaţii de urgenţă. Statele membre ar putea, totuşi, să decidă să extindă sfera de aplicabilitate a Fondului de solidaritate pentru a include astfel de activităţi de îngrijire medicală”.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here