Proprietățile terapeutice și beneficiile ceaiului de tei

1805

Ceaiul de tei este una dintre cele mai populare băuturi apreciată pentru proprietățile sale terapeutice și aroma inconfundabilă. Pe lângă calitățile sedative, ceaiul de tei a fost întrebuințat în scopuri medicinale de sute de ani pentru a calma anxietatea, pentru a ajuta la digestie, dar și ca ajutor în gestionarea tensiunii arteriale ridicate.

Teiul este un arbore înalt, cu o coroană mare și densă, cu frunze distincte în formă de inimă și flori galbene, parfumate și delicate. Ceaiul de tei are un gust unic și este și astăzi utilizat pentru proprietățile sale medicinale deosebite.

Proprietăți ale ceaiului de tei

Arborele de tei, Tilia cordata, teiul european este una dintre cele mai cunoscute specii. Ceaiul de tei are numeroși compuși esențiali pentru organism, uleiuri și antioxidanți benefici, nu conține proteine, zaharuri sau fibre.

Studiile au arătat că teiul are acid P-cumaric, kaempferol, terpenoid, quercetină, uleiuri volatile – citral, citronela, eugenol, limonen. Antioxidanții existenți în tei, alături de aceste uleiuri volatile sunt un plus pentru tratarea anxietății, oferind efect calmant. Legătura dintre florile de tei și compușii deținuți este în continuare studiată, mai ales că în Germania, agenția de reglementare a plantelor consideră floarea de tei un produs excelent pentru tratarea răcelii și a tusei. (1)

Beneficii oferite de ceaiul de tei

Promovează relaxarea, reduce anxietatea și stresul

Ceaiul de tei este o băutură cu efect liniștitor, relaxant și reconfortant. De asemenea, ceaiul de tei are capacitatea de a ameliora simptomele de anxietate, studiile realizate până acum au oferit dovezi în acest sens. Acest produs se comportă ca acidul gamma-aminobutiric (GABA), o substanță chimică de la nivelul creierului care în mod normal inhibă excitabilitatea sistemului nervos.

Ceaiul de tei are astfel posibilitatea de a reduce stresul acumulat sau resimțit la nivelul organismului, ceea ce se poate traduce și într-un somn odihnitor datorită proprietăților sedative. (2)

Luptă împotriva inflamației

Prin antioxidanții existenți în ceaiul de tei această băutură poate ajuta la combaterea inflamației scăzând totodată riscul de îmbolnăvire. Flavonoidele sunt antioxidanți puternici prezenți în florile de tei ce acționează asupra radicalilor liberi, eliminându-i din organism, astfel încât să nu apară inflamația. Kaemferolul are posibilitatea de a lupta cu inflamația, dar și unele proprietăți de combatere a cancerului.

Cum cantitatea de antioxidanți variază în ceaiul de tei în funcție de marcă și amestec, nu se poate stabili încă de câte cești de ceai de tei este nevoie pentru a obține beneficiile enunțate. (2)

Tratează disconfortul abdominal și ajută digestia

Un ceai de tei cald oferă alinare în disconfortul abdominal, dar poate fi și un plus pentru digestie, prin favorizarea mișcărilor tractului intestinal. (2)

Tradițional, ceaiul de tei a fost utilizat din cele mai vechi timpuri ca remediu pentru indigestie. Chiar dacă nu există dovezi științifice în acest sens, proprietățile antispastice ale ceaiului de tei pot conduce la ameliorarea durerilor de stomac, în timp ce la nivelul intestinului pot fi calmate mișcările anormale și prin eliminarea gazelor în exces. (3)

Reduce tensiunea arterială

Tilirozida, rutozida, acidul clorogenic, sunt componente vegetale ale ceaiului de tei despre care se crede că pot scădea tensiunea arterială. Un studiu de laborator a arătat că tilirozida, antioxidant din ceaiul de tei, a afectat canalele de calciu din inima șoarecilor din cercetare, ceea ce a dus la scăderea tensiunii arteriale sistolice. Acesta este motivul pentru care ceaiul de tei este întrebuințat pentru reducerea tensiunii arteriale în tradiția populară. (2), (3)

Consumul moderat de ceai de tei nu ar trebui să pună probleme de siguranță. Cei cu afecțiuni cardiace trebuie să bea ceaiul de tei fără excese. Efectul calmant conduce la somnolență, un motiv pentru a nu consuma ceai de tei dacă operezi utilaje. O altă recomandare este ca ceaiul de tei să nu fie asociat cu sedativele și nici cu medicamentele administrate pentru tensiune arterială.

Persoanele cu alergii la polen ar trebui să evite ceaiul de tei pentru siguranță. La fel ar trebui să procedeze copiii, femeile însărcinate și cele care alăptează. (2)

Ceaiul de tei este folosit pentru proprietățile sale terapeutice și beneficiile oferite organismului. Pentru a profita de toate avantajele oferite de această băutură trebuie să existe un echilibru în privința consumului. Consultă medicul înainte de a utiliza ceaiul de tei dacă ai boli cronice și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare:

  1. The Health Benefits of Linden – https://www.verywellfit.com/linden-tea-benefits-and-side-effects-4163720
  2. 8 Surprising Benefits of Linden Tea – https://www.healthline.com/nutrition/linden-tea
  3. 8 Surprising Benefits of Linden Tea – https://www.medicinenet.com/8_surprising_benefits_of_linden_tea/article.htm

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here