CE Turceni contestă îmbolnăvirea cu cancer a propriilor salariaţi

291

turceniInformaţiile apărute recent în mass-media locală conform cărora 11 salariaţi de la Complexul Energetic(CE) Turceni şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) ar fi bolnavi de cancer, ca urmare a condiţiilor de muncă riscante în care lucrează, a determinat conducerea, cel puţin a unităţii energetice, să percuteze.

Reprezentanţii CE Turceni consideră astfel că muncitorii în cauză nu ar fi fost supuşi riscului îmbolnăvirii de cancer, în timpul serviciului. Printr-un comunicat de presă, reprezentanţii CE Turceni contestă ipotezele potrivit cărora cei 6 salariaţi ai CE Turceni, în prezent bolnavi de cancer, şi-ar fi afectat sănătatea la serviciu ca urmare a contactului cu sterilul redioactiv, depozitat în depozitul de zgură şi cenuşă de la Valea Ceplea. “În conformitate cu prevederile Ordinului 803/2001 privind aprobarea unor indicatori de expunere şi/sau de efect biologic relevant pentru stabilirea răspunsului specific al organismului la factori de risc de îmbolnăvire profesională şi HG 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, rezultatele examinărilor nu pot face o corelaţie între apariţia cazurilor de neoplasme şi condiţiile de muncă din cadrul Complexului Energetic Turceni”, se transmite în comunicatul de presă. ,,În plus, cele 6 persoane care prezintă diagnostic de acest tip, aparţinând Direcţiei Energie, nu au avut contact cu sterilul despre care s-a afirmat că ar prezenta un grad de radioactivitate ridicat”, se arată în acelaşi document.

Risc de radioactivitate, neglijabil

Reprezentanţii CE Turceni anunţă de asemenea că s-a făcut un studiu privind radioactivitatea din cenuşa aferentă depozitului de zgură şi cenuşă şi ,,se poate spune că riscul asociat cu aceasta este neglijabil”, asta conform Studiului privind evaluarea riscului la depozitul, întocmit de Geonculting Internaţional LTD. De asemenea, se menţionează că la nivelul CE Turceni se realizează, de altfel, anual controale medicale în vederea constatării stării de sănătate a lucrătorilor, în raport cu condiţiile de muncă, respectiv în raport cu valorile identificate ale noxelor pentru fiecare loc de muncă. Până în prezent 6 salariaţi ai CE Turceni şi 5 angajaţi ai SNLO au fost identificaţi cu cancer, sindicatele cerând o expertiză pentru a se constata dacă aceşti au fost afectaţi de această boală în timpul serviciului. ,,Complexul Energetic Turceni va susţine orice altă acţiune de cercetare a unor organe de specialitate şi, în funcţie de rezultatele stabilite, va lua măsurile necesare de înlăturare a unui eventual pericol, daca acesta va fi constatat”, se arată în finalul comunicatului de presă.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here