Delegaţie de la Fondul Proprietatea, în vizită la Cariera Lupoaia

401

F1040022Joi, conducerea carierei Lupoaia şi o bună parte a personalului ştiau că vor primi vizita unei delegaţii complexe, formate din reprezentanţi ai Fondului Proprietatea din Bucureşti, reprezentanţi ai Termocentralei Craiova şi reprezentanţi ai SNLO.

Contactat telefonic, directorul carierei Lupoaia, Sorin Iovan, nu ne-a oferit foarte multe informaţii însă în mod cert, fiind vorba de vizita reprezentanţilor Fondului Proprietatea, aspectele vizitei nu puteau fi intuite de nimeni. Perimetrele miniere se află sub incidenţa unei nebuloase legislative graţie căreia, pentru terenurile ocupate prin mineritul de stat, s-ar primi bani de la Fondul Proprietatea. Reconstituirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor din perimetrele miniere este îngreunată însă de dificultăţile înregistrării proprietăţilor private individuale pentru care ar urma să se primească despăgubiri, întrucât acestea au fost expropriate în vechiul regim din proprietatea statului, în acele vremuri existând doar foarte rar proprietăţi private. Perimetrele miniere în dezvoltare au atins între timp şi proprietăţile private, motiv pentru care au avut loc diverse acţiuni ale proprietarilor, sub diverse forme. Se bănuieşte că actuala vizită a reprezentanţilor Fondului Proprietatea, care nu sosiseră încă la orele prânzului, ar viza tocmai asemenea aspecte; de aceea directorul Iovan nu putea preciza ce va urmări delegaţia. Ceea ce se ştie este faptul că între timp, pe multe perimetre miniere identificate de instituţiile de profil ca având straturi de cărbune exploatabile, au pătruns micro-carierele particulare iar înţelegerile financiare dintre proprietari şi aceste micro-cariere sunt mai profitabile decât acţiunile la Fondul Proprietatea. De asemenea, un alt aspect este reprezentat de valoarea dividendelor pe care ar trebui să le primească acţionarii din diversele forme de valorificare ale cărbunelui. Directorul Iovan ne-a promis o informare clară, atât cât îi permite SNLO, asupra aspectelor acestei vizite.

Mai mulţi mineri erau însă îngrijoraţi de faptul că vizita s-ar putea solda cu restrângerea capacităţilor de producţie şi reducerea locurilor de muncă, lucru pe care nici directorul şi nici liderii sindicali nu l-au confirmat. Tot ceea ce se ştie este că, din data de 23 dimineaţa până pe 2 mai, minerii de la cariera Lupoaia, ca şi cei de la cariera Roşiuţa, vor avea o mini-vacanţă de Paşti.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here