Dosarul „mita lui Mischie” se rejudecă la Timişoara

299

mischie 2Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, ieri, rejudecarea dosarului în care Nicolae Mischie este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. În această cauză, două instanţe de judecată din ţară au hotărât condamnarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj la patru ani de închisoare cu executare.

Magistraţii Înaltei Curţi au hotărât în 3 martie să caseze sentinţa de condamnare a lui Nicolae Mischie, iar cauza să fie rejudecată la Curtea de Apel din Timişoara. Judecătorii au luat această decizie după ce pronunţarea fusese amânată de două ori. În acest dosar, procurorii DNA, dar şi Nicolae Mischie au făcut recurs. DNA a considerat că pedeapsa pentru care Mischie a fost trimis în judecată este prea mică, în timp ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj a cerut judecătorilor să nu fie condamnat, considerându-se nevinovat. În final, judecătorii Înaltei Curţi au descoperit că nu au fost întocmite toate actele procedurale în ultima sentinţă dată de Curtea de Apel Timiş.

Până la recursul înaintat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, două instanţe din România, respectiv Tribunalul Gorj şi Curtea de Apel Timişoara, au decis condamnarea lui Mischie, pentru trafic de influenţă şi luare de mită, la patru ani de închisoare cu executarea în penitenciar.

Acuzaţii!

Procurorii DNA l-au acuzat pe Mischie, în 2005, că în perioada 1999-2002, inculpatul ar fi pretins de la un om de afaceri executarea unor lucrări de construcţii şi de renovare la trei imobile proprietate personală, valoarea totală a acestora depăşind 4,5 miliarde lei. În schimbul acestor servicii, inculpatul a afirmat că poate interveni la diverse autorităţi ale statului în vederea obţinerii de către afacerist a unor contracte economice în favoarea firmelor care-i aparţineau. În dubla sa calitate – de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj şi preşedinte al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia – inculpatul Mischie Nicolae a promis că îşi poate trafica influenţa pe lângă funcţionari cu înalte demnităţi publice din judeţ pentru acordarea unor facilităţi firmelor aparţinând omului de afaceri respectiv, pentru a stopa controalele pe linie fiscală la acestea, cât şi pentru a încheia unele contracte de execuţie lucrări în numele Administraţiei Publice judeţene pe care o reprezenta.

Gabriela Mladin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here