Angajările numeroase făcute în ultimii ani, în rândul TESA, pe bază de carnet,,portocaliu”, s-au întors ca un bumerang împotriva energeticienilor din cadrul Complexului Energetic(CE) Turceni. Peste 50 de salariaţi au fost astfel mutaţi, în aceste zile, de pe posturile în care au lucrat zeci de ani şi trecuţi la munca de jos.
Cei care au refuzat să devină din ingineri sau economişti, portari sau tehnicieni au fost ameninţaţi că vor fi trimişi acasă. În aceste condiţii, oamenii au acceptat plângând aceste măsuri, ştiind cu toţii, că ultimii angajaţi de la CE Turceni au parte de condiţii de muncă de cinci stele.
La începutul acestei săptămâni, conducerea CE Turceni cu acordul tacit al sindicatelor, a întocmit o nouă listă “neagră” în cadrul unităţii energetice. Nu este vorba însă de o listă de disponibilizări, dar, pentru cei trecuţi pe ea, este, probabil, considerată tot una similară. Lista cuprinde deja peste 50 de nume, salariaţi vechi ai complexului, care, până în aceste zile, au ocupat funcţii diferite chiar cu studii superioare, fiind ingineri, economişti sau tehnicieni. Aceste persoane au fost trimise însă forţat să facă alte meserii, şi asta pentru că ei nu au avut nici susţinerea politică necesară şi nici pile ca să rămână pe funcţii. Salariaţii în cauză prestează deja în porţile unităţii energetice, unde sunt simpli paznici sau portari, ori au devenit din ingineri, electricieni sau tehnicieni.
Victimele redistribuirii
Inginerul Iulian Gheară este o primă victimă a redistribuirilor. Salariatul are până în 45 de ani şi a lucrat ani buni în cadrul unităţii energetice. Nu se ştie pe cine a deranjat, cert este că a fost trecut la munca de jos. La fel s-a întâmplat şi cu economista Elisabeta Vlăduţu, cu tehniciana Mihaela Lupu, cu inginera Elena Mucioiu, cu Adela Badea, sau cu electricianul Dănuţ Andrei. Cert este că Mucioiu a fost angajată în complex în urma decesului tatălui ei, vechi salariat al unităţii, iar acum a fost trimisă să lucreze în poarta complexului.
Ameninţări şi lacrimi
Din păcate, redistribuirile nu s-au făcut cu calm. Asta deoarece oamenii au fost ameninţaţi, în mod repetat, de directorii Octavian Graure şi Corneliu Gârjoabă că dacă nu acceptă posturile pot să plece singuri acasă. Salariaţii care au primit deciziile legate de redistribuiri s-au adresat însă plângând directorului de resurse umane şi directorului general crezând că le pot schimba ambilor deciziile. În ciuda lacrimilor, salariaţii nu au rezolvat nimic. Trebuie menţionat însă că majoritatea celor de pe lista de redistribuire sunt unici întreţinători de familie, în timp ce alţii lucrează trei sau patru din aceiaşi familie dar sunt neafectaţi de redistribuiri.
Ultimii angajaţi, protejaţi
Pentru a face ceva corect, normal ar fi fost, ca administraţia să îi treacă pe redistribuire măcar pe ultimii angajaţi ai complexului, mai ales că la CE Turceni s-au făcut noi angajări în ianuarie.
Aceste lucruri incorecte se petrec însă, în timp ce pilele, rude ale directorilor, sindicaliştilor şi lipitorilor de afişe, stau tacticoşi la căldură şi încasează zeci de milioane de lei fără să tremure la gândul disponibilizărilor ori că vor fi trecuţi pe lista de redistribuire.
Anamaria Stoica