Din 1 martie – CE Rovinari concediază aproape 500 de salariaţi

635

Picture 006Cu protocol sau fără protocol, conducerea Complexului Energetic (CE) Rovinari a anunţat ieri reprezentanţii a patru sindicate dar şi pe reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă(ITM) Gorj şi pe cei ai Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj că va concedia aproape 500 dintre actualii salariaţi.

Concedierile vor fi operate începând cu data de 1 martie, cei mai mulţi angajaţi ai unităţii care vor urma să plece acasă în mai puţin de trei luni de zile urmând să fie simpli muncitori.

Documentul semnat de directorul general al CE Rovinari, Tiberiu Trotea, a fost remis ieri Sindicatului Liber “Minerul” EM Rovinari, Sindicatului Liber “Energia” Rovinari, Sindicatului Liber “Pinoasa” şi Sindicatului Dreptatea Rovinari. S-a remis şi celor de la AJOFM şi ITM Gorj deoarece, conform legii, acestor instituţii trebuie să le fie raportate numărul exact al persoanelor care vor urma să fie disponibilizate în lunile următoare. Prin acest document, conducerea CE Rovinari explică motivul concedierilor astfel: “având în vedere problemele cu care se confruntă Complexul Energetic Rovinari, din cauza scăderii cererii şi vânzării de energie electrică şi implicit a veniturilor vă aducem la cunoştinţă intenţia de a concedia un număr de 448 de salariaţi şi măsurile avute pentru atenuarea impactului social negativ”.

O singură tăietură

img707Administraţia anunţă, de asemenea, că aceste concedieri colective se vor aplica astfel: “într-o singură etapă începând cu data de 1 martie 2011”.

img708Se comunică însă numărul exact de salariaţi din cadrul CE Rovinari, fiind vorba de 4442 salariaţi, 506 fiind personal TESA, 290 conducători ai formaţiilor de lucru şi 3646 muncitori. Cel mai mare număr de angajaţi se înregistrează la EM Rovinari, adică 2530 de persoane, urmat de Termocentrala Rovinari unde sunt 1474 de salariaţi.

Criza economică, motiv de concedieri

Oficialii CE Rovinari enumeră, de asemenea, motivele care ar sta la baza acestor concedieri, unul fiind criza economică. Un alt motiv este scăderea volumului producţiei ca urmare a scăderii cererii şi consumului de energie electrică, urmat de restrângerea activităţii şi de reducerea veniturilor.

În ce priveşte numărul exact de viitori concediaţi de la CE Rovinari se vorbeşte de 448 de salariaţi, 84 fiind angajaţi ai TESA, 23 conducători de formaţii de lucru şi 341 de muncitori.

După concediere, program redus

img709În ce priveşte măsurile ce vor fi luate în unitate după aceste concedieri colective se vorbeşte despre trecerea la un program de lucru redus de 5 zile pe săptămână în activitatea minieră, despre reanalizarea normelor de muncă şi a normativelor de personal, despre redistribuiri la activităţile din cadrul societăţii care acum se desfăşoară pe bază de contracte de prestări servicii cu terţii, programe de formare profesională şi despre redistribuirea personalului TESA, a muncitorilor şi a conducătorilor formaţiilor de lucru.

În ce priveşte plăţile compensatorii, acestea se vor acorda în cuantumul prevăzut de contractul colectiv de muncă la nivel de unitate. Data la care se vor opera concedierile, anunţate prin documentul remis ieri, rămâne 1 martie 2011.

Sindicaliştii pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaţilor concediaţi, în 10 zile de la primirea acestei notificări.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here