(Ne)Electra aduce greva printre sindicaliştii lui Condescu

340

condescuCele mai negre previziuni de care a avut parte liderul sindical Marin Condescu în ultimii ani, de când tot anunţă înfiinţarea Electra, ar putea prinde contur în 2011, Federaţia Naţională Mine Energie, condusă de acesta, vorbind ieri pentru prima dată în mod oficial de mii de disponibilizări.

În perspectiva anilor viitori aceiaşi FNME glăsuieşte apocaliptic într-un comunicat de presă sfârşitul industriei miniere bazată pe cărbune, motiv pentru care, acum, sindicatele lui Condescu pregătesc o grevă generală preconizată pentru data de 10 ianuarie. Greu de crezut că vom avea parte de o mişcare sindicală de amploare, aşa cum rezultă din anunţul sindicaliştilor, date fiind experienţele similare din anii trecuţi, numai că, de data aceasta, FNME se răscoală chiar împotriva guvernanţilor pe care i-a susţinut la putere. Mai mult, reprezentanţi ai minerilor sunt acum şi parlamentari PDL de Gorj şi ocupă principalele funcţii de conducere în organizaţie, ceea ce face imposibilă disocierea culorii portocalii de orice gest al liderilor sindicali.

FNME a aşteptat până acum înfiinţarea Electra, neînfiinţarea companiei urmând să scoată în stradă 30.000 de ortaci şi energeticieni, teama majoră a lor fiind aceea că, în lipsa companiei, numărul disponibilizărilor va fi unul uriaş. „Federaţia a constatat acţiunile de sabotare a sistemului energetic naţional, încălcând hotărârile CSAT şi punerea în pericol a siguranţei energetice naţionale prin aplicarea unor strategii clientelare şi de grup având ca efect pierderea a 40.000 de locuri de muncă în sectorul minier şi energetic începând cu anul 2013, disponibilizarea a 6.000 de salariaţi din 2011, falimentarea producţiei de energie electrică pe cărbune, pierderea independenţei energetice a României, aplicarea unor politici energetice care vor duce la scumpirea energiei electrice până în 2015 cu 30 la sută”, se arată în comunicat.

Astfel, sindicaliştii cer înfiinţarea Companiei Naţionale „Electra” în conformitate cu politica economică a Guvernului României, a platformei economice a preşedintelui Traian Băsescu, a protocolului din Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi Federaţia Naţioanală „Mine Energie”, a hotărârilor de Guvern, a hotărârilor CSAT. O altă cerinţă a sindicaliştilor este negocierea unui „Plan Social” pentru salariaţii din minerit şi energie, care va duce la evitarea concedierilor colective, la crearea de noi locuri de muncă şi alternative economice şi eficientizarea producţiei de energie electrică, care să fie aprobat prin lege. Federaţia solicită, de asemenea, aprobarea şi publicarea în Monitorul Oficial a Strategiei miniere şi energetice a României pentru 2011-1025.

Sindicaliştii precizează că sunt deschişi la negocieri în toată această perioadă şi vor prezenta revendicările tuturor parlamentarilor care reprezintă zonele miniere şi energetice, pentru rezolvarea revendicărilor în interesul minierilor, energeticienilor şi al României. Sindicaliştii speră să fie evitată declanşarea grevei generale şi disponibilizările de personal, care vor duce la „convulsii sociale greu de gestionat”. Deocamdată, 2010 se încheie cu promisiunea unei mari acţiuni de protest, acţiune care rămâne însă sub semnul întrebării atâta timp cât cei care ar trebui să le rezolve sunt colegii portocalii de sindicat ai viitorilor grevişti.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here