Sentinţă drastică în dosarul ,,Tona de Cocaină”: Patroana firmei din Baia de Fier, un sfert de veac după gratii

564

30599-0-drogaRamona Elena Cioroabă, vârsta – 28 de ani, pedeapsă: 22 de ani şi 6 luni de închisoare

Adrian Vasile Chiribău, vârsta – 29 de ani, pedeapsă: 22 de ani şi 4 luni de închisoare

Antonia Alvarez Cano-24 de ani de închisoare

Magistraţii din Constanţa s-au dovedit, săptămâna trecută, necruţători cu traficanţii de droguri trimişi în judecată în 2009 după ce au introdus în ţară, la sfârşitul lui 2008, 1204 kilograme de cocaină de puritate peste 90%. Marfa descărcată în portul Agigea în urmă cu doi ani chiar în decembrie trebuia să ajungă la Baia de Fier, într-un depozit aparţinând firmei Rumaval Impex SRL, societate care o avea drept asociat unic pe băcăuanca, Ramona Elena Cioroaba. Drogurile nu au mai apucat să ajungă în Gorj iar femeia a fost arestată imediat alături de alţi doi făptaşi. După mai multe încercări de a stopa mersul dosarului, infractorii au fost condamnaţi, patroana firmei din Gorj fiind condamnată să petreacă după gratii 22 de ani şi jumătate.

Sentinţă record pentru o captură record au dat magistraţii constănţeni în dosarul ,,Tona de Cocaină”. Asta deoarece două persoane trimise în judecată în martie 2009 pentru trafic internaţional de droguri de mare risc, au fost condamnaţi de magistraţii din Constanţa la peste 22 de ani de închisoare fiecare pentru trafic internaţional de droguri.

24 de ani a luat şi spaniolul considerat capul reţelei şi asta deoarece grupul său infracţional a introdus în România peste 1200 de kilograme de cocaină, în valoare de 100 de milioane de euro.

60235623Ramona Elena Cioroabă, patroana firmei din Baia de Fier unde trebuiau dosite drogurile, şi Adrian Chiribău, împreună cu iubitul spaniol al băcăuancei, au fost acuzaţi că ar fi introdus în ţară, la sfârşitul lui 2008, 1204 kilograme de cocaină de mare puritate. Drogurile erau ascunse în două containere şi proveneau din Brazilia, având ca destinaţie finală Spania.

Containerele au staţionat în portul Agigea aproape două luni, în acte apărând ca fiind încărcate cu lemn de cedru, iar cei trei inculpaţi au încercat de mai multe ori să le scoată din port fără ca acestea să fie verificate.

Ramona Cioroabă a încercat în acest sens să mituiască vameşii, şi altfel au intrat pe fir procurorii DIICOT.

,,Trifoi” cu destinaţia Gorj

Pe 30 ianuarie 2009 cei trei au fost reţinuţi, iar percheziţiile efectuate asupra celor două containere au scos la iveală faptul că în interiorul paleţilor cu scândură de cedru se aflau compartimente în care se găseau 1.080 de calupuri de cocaină, având inscripţionat logo-ul „trifoi”, ambalate în folii de plastic de diferite culori. Valoarea cocainei a fost calculată la peste 100 de milioane de euro.

Deşi pe parcursul anchetei, dar şi al procesului, cei doi, Ramona Elena Cioroabă şi Adrian Chiribău, au declarat în repetate rânduri nu doar că nu aveau idee de existenţa drogurilor în containere, dar şi că au fost ameninţaţi de procurori să recunoască fapte pe care nu le-au comis, Tribunalul Constanţa i-a condamnat la pedeapsă maximă.

Antonia Alvarez Cano, cetăţeanul spaniol care este considerat practic capul reţelei, a primit o pedeapsă de 24 de ani de închisoare.

Cu taxele la zi

Sentinţa, în cea mai mare captură de droguri din ţară, o va împiedica pe Coroabă să îşi achite taxele şi impozitele firmei din Baia de Fier. Primarul comunei, Constantin Mihuţescu, a declarat recent că firma Rumaval Impex SRL, condusă de traficanta aflată după gratii, avea plătite, la zi, taxele şi impozitele fapt care demonstra că aceasta le-a indicat rudelor şi apropiaţilor să nu renunţe la firma din Gorj.

Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here