Troleibuzul din Târgu Jiu pentru care s-au strâns bani spre a fi expus ca piesă de muzeu a ajuns la Câmpulung

2360

Troleibuzul istoric ROCAR 217E ce făcea parte din flota mijloacelor de transport public din Târgu Jiu a ajuns, la finele săptămânii trecute, la Muzeul Automobilului Românesc din Câmpulung, devenind astfel piesă de muzeu.

În ultimele două luni, pe rețelele sociale, Inițiativa pentru Muzeul Transportului Bucureștean a derulat un apel de colectare de fonduri pentru ca un vechi troleu, ce a circulat timp de 26 de ani pe străzile din municipiul Târgu Jiu, să ajungă să fie expus la Muzeul Automobilului Românesc din Câmpulung, județul Argeș.
,,În ultimele luni v-am povestit despre troleibuzul românesc salvat de la casare de o mână de pasionați ai transportului public și am apelat la generozitatea voastră pentru a putea realiza transportul costisitor al acestuia. Revenim cu vești bune! Troleibuzul Rocar 217E este acum un exponat al Muzeului Automobilului Românesc din Câmpulung Muscel. Transportul special nu a fost lipsit de peripeții, iar gradul de dificultate al operațiunii a fost mai ridicat decât anticipasem, însă totul s-a încheiat cu bine. Operațiunile logistice și transportul s-au întins pe două zile: încărcarea a avut loc joi, 26 octombrie, iar descărcarea vineri, 27 octombrie 2023. Fabricat la Uzina Rocar în anul 1994 și intrat în exploatare la 20 iunie 1995, troleibuzul articulat Rocar 217E a circulat în orașul lui Brâncuși timp de 26 de ani, fiind o prezență constantă pe cele două linii de troleibuz ce leagă cartierul 9 Mai de Artego și Bârsești. Troleibuzul a purtat numărul de parc 104 și a avut numărul de înmatriculare Târgu Jiu 0108. A fost retras din circulație în 2021 și scos la vânzare în aprilie 2023, ulterior fiind achiziționat de doi pasionați ai transportului public, în încercarea de a salva o parte importantă a istoriei mobilității din România. Prin această intervenție, numărul troleibuzelor de acest fel salvate ajunge la 6, alte exemplare regăsindu-se în municipiile Timișoara, Iași și Târgu Jiu. (…) Mulțumim Transloc pentru grija purtată troleibuzului și pentru sprijinul logistic! La pregătirea vehicului au pus umărul și câțiva pasionați care și-au dedicat mai multe zile pentru operațiune. În ceea ce privește transportul special al troleibuzului la muzeu, am fost luați prin surprindere de sprijinul și interesul public pe care l-am primit. Mulțumim persoanelor fizice care au donat pentru transport și firmelor care s-au implicat în realizarea acestui transport dificil. Expunerea publică a troleibuzului se realizează în parteneriat cu familia Hagi din Câmpulung, inițiatorii privați ce au adus la viață Muzeul Automobilului Romanesc”, au anunțat reprezentanții Inițiativei pentru Muzeul Transportului Bucureștean.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here