Ajutor de stat! – 43 de milioane de euro de la naşul Boc pentru SNLO

326

deschidereSute de firme îşi închid porţile datorită fiscalităţii din România. Alte sute de societăţi se află în insolvenţă sau statul le execută silit pentru recuperarea datoriilor la bugetul consolidat.

Două companii ale statului cu datorii uriaşe la buget, au fost curăţate însă printr-o hotărâre emisă de Guvernul Boc la începutul acestei luni. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi CFR Marfă au primit ajutor din partea Guvernului în valoare de 165 de milioane de lei. În tot acest timp, SNLO a făcut achiziţii păguboase. A sponsorizat fotbalul, a închiriat maşini de lux pentru directori, a acordat prime salariaţilor şi a făcut achiziţii inutile.

Guvernul a alocat, prin hotărâre, la rectificarea bugetară, suma de peste 165 de milioane de lei, pentru plata datoriilor centralelor electrice de termoficare care la rândul lor aveau datorii către SNLO şi CFR Marfă. “Se aprobă repartizarea sumei de 165. 347 mii lei, cu care a fost suplimentat bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor pe anul 2010, la capitolul 81.01 “Combustibili şi energie”, titlul 51 “Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, prin Ordonanţa Guvernului nr. 18/2010 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2010, către bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale prevăzute în anexa ce face parte integrantă din prezenta hotărâre”, se prevede în Hotărârea de Guvern nr. 994 din 29 septembrie 2010, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2010.

Prin această hotărâre, Guvernul reuşeşte să cureţe de datorii Societatea Naţională a Lignitului Oltenia care înregistra datorii fabuloase către bugetul de stat, dar şi rezolvă încălzirea populaţiei în sezonul rece. Ajutoarele de stat sunt acordate pentru opt primării din ţară, printre ele aflându-se Timişoara, Arad, Oradea, Braşov, Iaşi, Bacău, Vâlcea şi Motru.

Datorii istorice

Primarii sunt mulţumiţi cu un asemenea ajutor din partea statului, întrucât deblochează situaţiile financiare ale instituţiilor. “Datoriile înregistrate de UATAA Motru, societate în subordinea Consiliului Local, provin din rândul populaţiei, respectiv acele subvenţii acordate de Guvern la încălzire. Mai sunt datoriile pe care primăria le-a înregistrat cu furnizarea căldurii în şcoli, spitale. Ne-ar fi prins bine şi o ordonanţă în care statul să ne ajute şi cu datoriile la Electrica şi la firma de distribuţie a gazelor, dar acestea sunt private şi nu se poate”, a explicat primarul municipiului Motru, Dorin Hanu.

La Arad, acolo unde Guvernul a acordat suma cea mai mare, peste 48 de milioane de lei, Centrala Electrică de Termoficare nu înregistrează, în prezent, nicio datorie către SNLO, compania care furnizează cărbune pentru central, dar datoria este una istorică. “Aceste datorii ale CET Arad provin de când societatea s-a desprins din Termoelectrica şi au fost purtate an de an. Trebuia să fie şterse cumva”, a explicat primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Doar că, SNLO a primit ajutoare de stat şi până acum, iar sumele sunt la fel de uriaşe.

La rândul ei, SNLO a fost obligată, prin aceeaşi hotărâre, să-şi achite, cu cei peste 148 de milioane de lei propriile datorii la bugetul consolidat al statului, iar suma primită acoperă, restanţele societăţii către stat în valoare de peste 135 milioane lei. “Suntem obligaţi să dăm aceste sume mai departe, către stat. Suma primită de primării coincide cu suma pe care SNLO o are către bugetul statului”, a precizat directorul general al SNLO, Daniel Burlan.

Cheltuieli inutile, niciun vinovat!

Doar la SNLO, în acest an au fost înregistrate datorii de peste 135 de milioane de lei către bugetul statului. “Societatea Naţională a Lignitului Oltenia – S.A. Târgu Jiu şi Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă “C.F.R. Marfă” – S.A. utilizează sumele încasate, exclusiv pentru achitarea obligaţiilor către bugetul de stat, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, bugetul asigurărilor sociale de stat şi bugetul asigurărilor pentru şomaj”, se mai prevede în Hotărârea de Guvern.

Asta în condiţiile în care Societatea Naţională a Lignitului Oltenia a virat sume fantastic de mari către echipa de fotbal Pandurii Târgu-Jiu, a închiriat maşini cu şofer pentru directori în valoare de zeci de milioane de lei şi a acordat prime de Ziua Minerului, Energeticianului, prime de murături, de Paşte şi de vacanţă, a căror sume ajung la peste o sută de milioane de lei.

Nu este însă prima dată când SNLO primeşte ajutoare din partea statului, în doi ani Guvernul a alocat acestei companii 800 de milioane de lei.

Gabriela Mladin

SNLO a scăpat şi de sechestru

La câteva zile după ce banii au intrat în conturile SNLO, Daniel Burlan, managerul unităţii miniere a achitat datoria pe care societatea o avea la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Gorj. Imediat reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Gorj au ridicat sechestrul pus, în urmă cu trei luni, pe cele două benzi transportoare pe care SNLO le-a pus gaj. Menţionăm că SNLO a achitat întreaga datorie pe care o avea către stat, care se ridica la suma de 141 de miliarde de lei vechi. Conturile Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia au fost blocate la începutul lunii iulie de către Direcţia Finanţelor Publice Gorj pentru neplata acestor bani. În urma unei negocieri pe care a avut-o cu Direcţia de Finanţe Publice, SNLO a primit un răgaz de patru luni pentru a-şi plăti datoria. Perioada de suspendare a executării silite expira pe 2 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here