Deputaţii de Gorj, decontaţi la cazare şi deplasări în afara ţării

417

moregaInstitutul pentru Politici Publice (IPP) a dat publicităţii în urmă cu două zile un raport ce prezintă informaţii despre diurna de deplasare în Bucureşti, diurna de deplasare în ţară şi în străinătate, sumele decontate pentru cazarea în ţară şi sumele decontate pentru transportul în ţară şi străinătate de fiecare deputat.

Pe listele cu aceste cheltuieli se regăsesc şi deputaţii care reprezintă judeţul Gorj în Parlamentul României.

Informaţiile au fost puse la dispoziţia Institutului pentru Politici Publice în baza unei solicitări realizate de către IPP în temeiul Legii nr. 544/2001 privind informaţiile de interes public. Astfel, au fost scoase la iveală sumele cheltuite de fiecare deputat în lunile aprilie şi mai ale acestui an. Pe listele prezentate de IPP se regăsesc şi aleşii Picture 231judeţului nostru, deputaţii PSD, Victor Ponta, Vasile Popeangă, Mugurel Surupăceanu, ai PD-L, Severus Militaru, Cosmin Popescu, dar şi independentul Dan Ilie Morega.

Diurne de 2.000 de lei pe lună

Primele liste întocmite sunt cele care cuprind cheltuielile de diurnă pe lunile aprilie şi mai ale anului curent. Situaţia este următoarea: valoarea diurnei pe zi în Bucureşti este de 139, 88 lei, iar zilele plătite ale deputaţilor noştri sunt între 10 şi 15 pe lunile menţionate. Nominal, în aprilie, deputatul PD-l Severus Militaru se află pe o „listă albă”, el neavând plătite decât 10 zile, perioada cea mai puţină în comparaţie cu colegii deputaţi de judeţ. Al doilea la cheltuieli în aprilie este Vasile Popeangă, ce figurează cu 12 zile de diurnă, Victor Ponta cu 13, 5 zile. Restul de trei deputaţi, respectiv Cosmin Popescu, Mugurel militaru severusSurupăceanu şi Dan Ilie Morega au primit diurnă 14 zile din luna aprilie.

În mai, prezenţa unora dintre deputaţii gorjeni a fost mai mare, implicit şi diurna. Restanţier este tot Militaru, care a avut 12 zile plătite, el fiind urmat de Ponta, cu 14 zile şi de Cosmin Popescu cu 14, 5 zile. Deputaţii pesedişti Popeangă şi Surupăceanu s-au ales cu diurne pentru 15 zile, la fel şi independentul Morega.

Morega, singurul cazat la hotel

Totodată, pentru aceleaşi luni, respectiv aprilie şi mai 2010, IPP a prezentat o situaţie cu tipurile de cazare alese de deputaţi. Conform acesteia, în cele două luni menţionate, singurul care nu apare cu cheltuieli de cazare este deputatul de Gorj şi preşedintele PSD, Victor Ponta. În rest, deputaţii Mugurel Surupăceanu, Severus Militaru, Cosmin Popescu şi Vasile Popeangă sunt cei care au ales să se cazeze pe perioada cât stau în Bucureşti în alte spaţii decât hotelurile. Unicul care a ales hotelul pentru a se caza pe perioada cât a avut treabă în Parlament a fost independentul Morega.

Ponta, fără diurnă pe deplasările în teritoriu

Alte rapoarte prezentate de IPP aduc în faţa cetăţenilor cheltuielile statului cu deputaţii vis-a-vis de diurnele de deplasare în ţară şi străinătate, cazarea în teritoriu şi în afara ţării sau transportul în ţară sau străinătate. Astfel, în aprilie 2010, deputaţii Victor Ponta şi Severus Militaru lipsesc de pe listele privind diurna în teritoriu, însă nu lipsesc de la decontarea cheltuielilor cu transportul în ţară. Cheltuielile cu diurna în teritoriu pe luna aprilie a.c. sunt următoarele: Dan Ilie Morega – 1.260 de lei, Mugurel Surupăceanu – 1.540 de lei, Vasile Popeangă – 1.260 de lei, Cosmin Popescu – 1.540 de lei. La transportul în ţară, pe parcursul lunii menţionate, deputaţii de Gorj au făcut următoarele cheltuieli: Severus Militaru – 1.170 de lei, Victor Ponta – 461 de lei, Dan Ilie Morega – 1.053 de lei, Mugurel Surupăceanu – 936 de lei, Cosmin Popescu – 936 de lei, Vasile Popeangă – 1.053 de lei.

Militaru, de neajuns la deplasările în străinătate

Luna mai a adus cheltuieli puţin mai mici la capitolul diurnă la deplasarea în teritoriu, însă cheltuieli suplimentare la transportul şi cazarea în străinătate. Astfel, cu diurna pe deplasările în teritoriu, statul a cheltuit câte 1.120 de lei cu Morega, Militaru, Cosmin Popescu, Popeangă, 1.260 de lei cu Surupăceanu şi nimic cu Ponta. În cazul transportului în ţară, cheltuielile stau astfel: câte 1.071 de lei cu deputaţii Morega, Popescu, Surupăceanu, Popeangă, 1.188 lei cu Militaru şi 1.950 de lei cu Victor Ponta. Singurul care în luna mai a avut decontări din bugetul de stat pentru transportul în străinătate este deputatul PD-L, Severus Militaru. Acesta a primit în luna cu pricina o diurnă pentru deplasarea în străinătate în valoare de 1.157, 32 de lei, cheltuielile de cazare în afara ţării au fost de 982, 73 de lei, iar transportul în străinătate a fost de 4.799, 37 de lei. „Ştiu că în acea perioadă am făcut două deplasări în interes de serviciu. Însă cea din mai a fost în Spania, într-o chestiune despre egalitatea de şanse deoarece ţara respectivă are chiar un Minister al Egalităţii de Şanse”, a declarat Severus Militaru.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here