Nume conspirativ: Iulian – Fostul secretar de stat Mihnea Costoiu, recrutat de Securitate, din liceu

1193

deshidereGorjeanul Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în prezent director general la Universitatea Politehnică din Bucureşti, apare în dosarele de cadre ale fostei Securităţi.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) Costoiu a fost recrutat de pe băncile liceului cu scopul de a-şi spiona, probabil, proprii colegi şi profesori de la Liceul ,,Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu. În ciuda acestui fapt Costoiu a ocupat diverse funcţii pe linie politică, fiind considerat şi în prezent drept aghiotantul fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Mihnea Costoiu, de numele căruia se leagă şi fosta firmă de construcţii din Târgu-Jiu CITEX SA, în prezent falimentară, a fost recrutat în rândurile informatorilor la Securitate, chiar cu un an înainte de Revoluţia din 1989. Costoiu avea pe atunci doar 16 ani şi era elev al Liceului ,,Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, devenit între timp documentcolegiu. Liceanul a semnat documentele prin care se angaja ,,să de-a cu ciocul la Secu”, cum spun unii apropiaţi ai acestuia, în 8 iulie 1988. El a primit cu această ocazie şi un nume conspirativ, fiind identificat drept ,,Iulian”. După ce a semnat angajamentul în cauză şi şi-a primit numele, Iulian alias Mihnea Costoiu, a fost însărcinat cu supravegherea conspirativă la Liceul ,,Tudor Vladimirescu”.

Cariera informativă, suprimată de Revoluţie

Până în decembrie 1989, ,,Iulian” nu a reuşit să îşi întindă ,,antenele” prea mult, dovadă că, se arată într-un document CNSAS, nu a putut să transmită informaţii preţioase Securităţii. Revoluţia din 1989 îl găsea însă pe Mihnea Costoiu în rândurile informatorilor, deşi avea doar 17 ani. Curajos, tânărul s-a arătat pregătit pentru o carieră de om de afaceri, el lipindu-se între timp şi de anumiţi politicieni cu greutate în PSD, gen Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei. Ecaterina Andronescu l-a şi promovat în 2001 în funcţia de secretar de stat la ministerul pe care atunci îl conducea, iar în 2004 l-a făcut pe Costoiu director la Politehnică. Pentru o perioadă Costoiu a fost şi cumnatul Iuliei Vână, fost consilier judeţean al PSD. Iulia, pe când era şefa organizaţiei de tineret a PSD Gorj, a fost căsătorită cu fratele lui Mihnea Costoiu, cu Codruţ Costoiu. Mariajul fratelui lui Mihnea Costoiu cu Iulia Vână nu a ţinut însă prea mult. Cei doi au divorţat cu câţiva ani în urmă ea recăsătorindu-se între timp.

Nu a făcut poliţie politică

Deşi este titularul unui dosar la CNSAS care are numărul R251012, reprezentanţii acestei instituţii adeveresc printr-un document eliberat chiar în luna mai a acestui an că lui Mihnea Costoiu ,,nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii”. Pe baza acestui considerent, Costoiu poate reocupa oricând o funcţie de demnitate publică, recrutarea sa tardivă în rândul colaboratorilor fostei Securităţi salvându-l acum de repercusiunile activităţii sale din adolescenţă.

Băiat de Bucureşti

Mihnea Costoiu s-a stabilit în tot acest timp în Bucureşti, unde un timp îndelungat a ocupat funcţii importante în Ministerul Educaţiei. Ultima oară a fost secretar de stat aici şi se ocupa de achiziţii, acum este însă director tot la achiziţii dar în cadrul Politehnicii Bucureşti, unde rector este Ecaterina Andronescu. În ultimii ani acesta a avut un conflict deschis cu actualul rector al Universităţii ,,Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, cu Adrian Gorun care a blamat de multe ori măsurile luate de ministrul Andronescu pe care o numea ,,Abramburica”.

Casă de 200.000 de euro, în capitală

Traiul în capitală pare că i-a priit lui Mihnea Costoiu dovadă că în scurt timp a reuşit să îşi achiziţioneze o casă în Bucureşti care ar costa, se vehiculează, în jur de 210.000 de euro, şi asta chiar la scurt timp după ce a părăsit Ministerul Educaţiei. Şeful Direcţiei Generale Administrativ Economice de la Universitatea Politehnica din Bucureşti, considerat drept mâna dreaptă a Ecaterinei Andronescu, rector al acestei instituţii de învăţământ superior, Costoiu şi-a achiziţionat nu de mult parterul unei vile situate în cartierul Floreasca din capitală. Vila situată pe strada Eugen Botez nu apărea în declaraţia de avere de anul trecut depusă de Costoiu la Ministerul Educaţiei, acesta fiind din ianuarie până în octombrie 2009, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Anamaria Stoica

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here