Datornicii arădeni lăsaţi pe sec – CET Arad, cu ochii lungiţi după cărbunele SNLO

346

deschidereDupă ce s-au trezit cu conturile blocate şi cu sechestru pe o parte dintre bunuri ca urmare a neplăţii unor datorii, reprezentanţii din conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) şi-au revizuit contractele cu partenerii tradiţionali.

Asta deoarece o parte dintre beneficiarii lignitului gorjean înregistrează datorii mari la SNLO, trăgând astfel în jos societatea minieră, pusă în situaţia de a da adevărate ţepe autorităţilor locale gorjene. CET Arad este unul dintre beneficiarii care au fost trecuţi, din acest motiv, pe lista de aşteptare în ce priveşte livrările de lignit de la SNLO, asta până îşi mai plătesc din datorii.

Cantităţile de cărbune cerute de CET Arad trebuiau să intre pe poarta unităţii ardelene pe data de 15 iulie, dar nici până în prezent acestea nu au ajuns în localitate. Motivul care stă la baza acestei întârzieri este, în general, de natură financiară, unitatea arădeană nereuşind să îşi reglementeze lucrurile cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi nici cu reprezentanţii guvernului. Conducerea CET Arad face însă public faptul că după data de 15, cel mai probabil luna aceasta, va ajunge primul transport de cărbune la unitate, reprezentanţii acesteia fiind conştienţi însă că au datorii de plătit spre SNLO. De altfel însă, datorii la SNLO au toate CET-urile care primesc cărbune, inclusiv cel din Arad.

Debite neachitate de anul trecut

Conducerea CET Arad confirmă, de altfel, că deja sunt strânse datorii istorice către SNLO, deoarece mai trebuie daţi unităţii cu sediul în Târgu-Jiu, banii pe cărbunele de anul trecut. Se speră însă într-o deblocare a situaţiei pentru ca unitatea gorjeană să înceapă, din nou, livrarea cărbunelui către CET Arad. Unitatea ardeleană trebuie să achiziţioneze de la SNLO 450 de mii de tone de cărbune.

Recuperatorii trimişi pe capul conducerii CET Arad

Datoriile acumulate în ultima perioadă de CET Arad a determinat fosta conducere a SNLO să le trimită pe cap reprezentanţilor centralei arădene, recuperatorii unei firme specializate. Este vorba despre firma SC BEST Recuperare Creanţe SRL, cu care CET Arad a avut serios de furcă, şi cu care SNLO se află în proces la Tribunalul Bucureşti. Pe vremea directorului SNLO Eugen Davidoiu, din cauză că plata nu s-a făcut la timp şi că aveau datorii adunate de câţiva ani, CET-ului din Arad i-au fost blocate conturile timp de mai multe luni de zile. SNLO a avut probleme cu datornicii, încă de acuma câţiva ani de zile, când a şi angajat o firmă din Bucureşti, care să îi recupereze creanţele de la mai mulţi beneficiari. Activitatea firmei a fost destul de controversată fiind acid criticată de actuala conducere portocalie a SNLO. Daniel Burlan, directorul SNLO, nu a putut fi contactat pentru a menţiona data când va trimite cărbunele atât de aşteptat spre Arad.

Anamaria STOICA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here