Sechestru, pe bunurile familiilor Deaconu şi Călinescu

455

lelioara si calineascaProcurorii anticorupţie au instituit, cu ocazia trimiterii în judecată, sechestru pe o parte din bunurile familiei Lelioarei Deaconu şi ale familiei Călinescu. Anchetatorii au comunicat ieri şi faptele exacte ale funcţionarilor implicaţi în scandalul retrocedărilor ilegale. Cei care mai lucrează în instituţiile statului, vor fi suspendaţi din funcţie până la finalizarea procesului. Majoritatea şi-au luat concedii în această perioadă.

În dosarul instrumentat de procurorii DNA din Târgu-Jiu, la care au lucrat şi ofiţerii DGA, se reţine faptul că în perioada 2002-2007, Lelioara Deaconu, în calitate de subprefect şi secretar şi membru al Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Gorj, precum şi Ioana Călinescu, în calitate de şef al Serviciului Legalitate din cadrul Prefectului Gorj şi membru al Comisiei Judeţene Gorj, folosindu-se de prerogativele funcţiilor deţinute, i-au determinat pe funcţionarii Ilie Gheorghe, Marinela Bardan şi Ştefan Burcheci să acţioneze contrar atribuţiilor de serviciu şi să propună Comisiei Judeţene validarea şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenuri din rezerva Municipiului Târgu-Jiu, în baza unor documentaţii incomplete şi falsificate. Deaconu şi Călinescu au acceptat astfel de documente, au votat pentru validarea acestor suprafeţe de teren şi au semnat hotărârile Comisiei judeţene în calitate de secretar, respectiv membru fără să verifice legalitatea actelor. Aşa s-a ajuns să fie reconstituit dreptul de proprietate în favoarea avocatului Nicolae Deaconu, soţul subprefectului Lelioara Deaconu şi în favoarea fiului Ioanei Călinescu, funcţionar în Ministerul Muncii, deşi aceştia nu aveau dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate pe raza municipiului Târgu-Jiu. Deaconu a obţinut astfel două suprafeţe de teren în suprafaţă totală de 3.300 mp. iar fiul Ioanei Călinescu două terenuri în suprafaţă totală de 2.731 mp., toate fiind situate în Târgu-Jiu.

Falsul, aprobat de nevastă!

În acest scop, susţin procurorii, avocatul Deaconu a depus mai multe documente cu conţinut inexact, un ordin al prefectului şi două adrese, unele dintre acestea fiind întocmite în anii 2002 şi 2005, în fals, de Remu Stamatie în calitate de secretar al Primăriei Turceni şi membru al Comisiei locale de fond funciar Turceni. În aceste adrese, Stamatie a menţionat, în mod nereal, că suprafaţa de teren vizată de Deaconu ar fi fost ocupată de groapa de cenuşă a Termocentralei Turceni, motiv pentru care retrocedarea nu se poate realiza pe acest amplasament.

Documentele ce au stat la baza acestor hotărâri au fost eliberate în baza cererilor scrise, semnate şi depuse de Lelioara Deaconu în locul soţului său.

În această modalitate, Primăria Târgu-Jiu a fost prejudiciată cu suma totală de 90.755 euro, echivalentul a 372.095 lei.

Terenuri vândute

După intabularea dreptului de proprietate asupra celor două terenuri la Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj, Nicolae Deaconu a vândut unul dintre aceste terenuri în 2 iunie 2008 cu suma de 25.000 euro şi cu această ocazie a declarat notarului public care a autentificat contractul de vânzare – cumpărare un preţ mai mic decât cel real, sustrăgându-se, în acest mod, de la plata unui impozit pe tranzacţii imobiliare în sumă de 2.106 lei.

Pentru funcţionarii care încă mai lucrează în instituţiile statului, şefii acestora au precizat că vor fi suspendaţi din funcţie. Singurii care încă mai au relaţii contractuale cu instituţiile în care au comis infracţiunile sunt Ştefan Burcheci, membru în corpul de control al Prefecturii Gorj şi Ilie Gheorghe , şeful Serviciului Agricol de la Primăria Târgu-Jiu. Acum cei doi sunt în concedii de odihnă.

Gabriela Mladin

Lelioara Deaconu– abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial, instigare la fals intelectual, în formă continuată.

Nicolae Deaconu, avocat în cadrul Baroului Gorj,- complicitate la abuz în serviciul contra intereselor publice în formă continuată şi calificată săvârşite în scopul obţinerii pentru sine a unui avantaj patrimonial, uz de fals, fals în declaraţii şi evaziune fiscală.

Ioana Călinescu– abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial, conflict de interese, în formă continuată, fals intelectual, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Ştefan Burcheci, consilier în cadrul Corpului de control al Prefecturii – abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată, fals intelectual, în formă continuată, instigare la infracţiunea fals material în înscrisuri oficiale. Ilie Gheorghe – abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată săvârşite în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, fals intelectual, în formă continuată.

Marinela Bardan, fost referent în cadrul Serviciului Cadastru – Primăria Târgu-Jiu, actual pensionar – abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, fals material în înscrisuri oficiale.

Remus Stamatie -fost secretar al oraşului Turceni, – complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată săvârşită în scopul obţinerii unui avantaj patrimonial pentru altul, fals intelectual, în formă continuată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here