Pe “moşia” lui Manţog, politica îşi dă mâna cu afacerile – Gavrilescu şi Vâlceanu, excepţiile care întăresc regula criticată de Udrea

691

deschidereOri politică, ori afaceri, le cerea ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, colegilor din PDL. Mai mult, propunea ca politicienii care deţin contracte cu statul să renunţe la ele şi chiar să aleagă între politică şi afaceri.

Pentru a exista o corectitudine privind această delimitare, democrat-liberala Elena Udrea a declarat că va cere votul în Colegiul Director al PD-L în acest sens. Şi această declaraţie s-a dovedit a fi una de imagine, pentru că la Gorj şi mai nou la Hunedoara, chiar preşedintele Organizaţiei de Tineret a PD-L, Dan Gavrilescu se „înfruptă” la greu din banii statului. Alţi democrat-liberali, cu adeziuni recente ce-i drept, Eugen şi Dan Vâlceanu au simţit imediat mirosul banului şi fac politica Guvernului Boc dar şi reparaţii pe multe miliarde de lei vechi la Complexul Energetic Turceni, „moşia” lui Manţog.

Partidul Democrat-Liberal din Gorj ştie să-şi răsplătească oamenii care în campaniile electorale sau în situaţii penale ale unor lideri au stat aproape. Doi dintre vestiţii câştigători ai banilor publici, în special de la Complexul Energetic Turceni, acolo unde liderul din umbră al PD-L Gorj, Ionel Manţog taie şi spânzură, sunt democrat-liberalii Dan Gavrilescu şi Eugen Vâlceanu. Aproape că nu există licitaţie sau orice altă formă de atribuire a vreunui contract pe care să n-o câştige firmele administrate sau la care sunt acţionari cei doi membri de partid.

Numai în ultima lună, lucrările scoase la licitaţie de Complexul Energetic Turceni au fost câştigate cu succes de firmele democrat-liberalilor, finanţatori ai partidului de guvernământ. Şi pentru că judeţul nu le mai ajunge, oamenii de afaceri din PD-L Gorj „atacă” şi în judeţele vecine. Totul pentru câştigarea banului public. Cum Ridzi este învăţată cu problemele penale, i-a fost uşor să călăuzească drumul altor penali prin instituţiile conduse de democrat-liberali în Hundoara.

Gavrilescu, bun la toate !

dan gavrilescuVorbim în acest număr doar de prosperul om de afaceri, Dan Gavrilescu. Din verificările făcute la Registrul Comerţului se poate constata cum şeful organizaţiei de tineret a PD-L Gorj şi-a făcut strategia de „atac” la banul public încă din decembrie 2009. Atunci a decis să-şi extindă activitatea prin introducerea tuturor codurilor CAEN în statutul firmei. Printre ele şi activităţile cu ajutorul cărora a câştigat ultimele licitaţii la Complexul Energetic Turceni.

Înt două zile, firma liderului politic Dan Gavrilescu, Damitrade SRL, care până în 2008 a funcţionat cu doi sau patru angajaţi, câştigă două contracte pentru servicii de reparare şi de întreţinere a maşinilor.

Primul contract, din 4 mai 2010, îi aduce şefului de organizaţie, doar pentru repararea unui ax, 14.000 de lei fără TVA. Însă, în 6 mai 2010, Gavrilescu mai face rost de un contract din banii statului, de această dată de 214.300 lei fără TVA pentru reparaţii de piese subansamble miniere, trepte reductor roată cu cupe. Aşadar, în două zile, democrat-liberalul îşi bagă în cont aproape 2,5 miliarde de lei vechi pentru reparaţii care sunt verificate şi decontate de alţi democrat-liberali din fruntea Complexului Energetic Turceni.

Un aspect la fel de interesant este acela că doar cu o lună în urmă firma lui Dan Gavrilescu a obţinut un contract tot de la Complexul Energetic Turceni pentru realizarea unui drum cu 350.000 de lei, adică 3,5 miliarde de lei vechi.

Şi tot în aprilie Damitrade a reparat un ax cardanic contra sumei de 139.000 de lei şi de reparaţii motoare electrice, excicatrice, refacere bobinaj stator motor trifazic pentru 13.000 de lei. În total, din două luni, doar de la Turceni 7,5 miliarde de lei vechi.

Astfel de contracte găsim şi la Complexul Energetic Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Bani publici, fără licitaţii

Dar afacerile cu bani publici ai „portocaliului” Gavrilescu nu se opresc doar în Gorj. În judeţul vecin, păstorit de Monica Iacob Ridzi, şeful organizaţiei de tineret din curtea lui Manţog are şi mai mare succes în afaceri. De data aceasta, contractele din banii statului sunt acordate lejer fără licitaţii.

La data de 9 iunie 2010, Primăria oraşului Petrila, reprezentată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) de către numita Lang Mihaela, a iniţiat procedura de achiziţie directă a unui număr de 3.930 de “tablete cu ciocolată sprai” la preţul maximal de 1,68 de lei + TVA/ bucată. În aceeaşi zi, la ora 13:35, Primăria Petrila, condusă de un coleg de partid cu Gavrilescu, a finalizat achiziţia la preţul maxim, cumpărând întreaga cantitate de ciocolată de la firma Damitrade SRL, scriu jurnaliştii de la Ziarul Văii Jiului.

O altă primărie care a aruncat cu bani publici în conturile omului de afaceri Gavrilescu este cea de la Ioneşti din Gorj. Aici instituţia a achiziţionat de la Damitrade, prin atribuire directă a contractului, 30 de tone de cărbune la preţul maxim, acela de 22.49 euro/tonă. Şi la Ioneşti, instituţia este condusă de un democrat-liberal.

Zarzavaturile familiei Gavrilescu

Pe lângă afacerile cu motoare, drumuri, cărbune şi ciocolată, firma Damitrade (care este administrată de soţia sa, Elena Mihaela Gavrilescu), se mai ocupă şi cu zarzavaturi. Şi cum varza trebuie mâncată tot în familia portocalie, firma Damitrade şi-a băgat nasul şi în ciorba de la Direcţia de Tineret Gorj, condusă, evident de o democrat-liberală, Doina Marica. Peste 30 de achiziţii directe au existat între Direcţia de Tineret şi firma Damitrade pentru achiziţionarea de varză şi zarzavat, carne de porc, ceaiuri, suc, cafea şi apă minerală.

Terminarea anului şcolar, motiv pentru cumpărarea ciocolatei lui Gavrilescu

Primarul oraşului Petrila, Ilie Păducel, spune că suma cu care a achiziţionat ciocolata de la Gavrilescu este de 10.000 de lei şi că a făcut o astfel de cumpărare pentru copiii din şcolile şi grădiniţele din oraş. „Am încercat să iniţiez o hotărâre de Consiliu Local în acest sens şi consilierii nu s-au întrunit. Aşa că am luat decizia să fac eu o astfel de achiziţie pentru că se termina anul şcolar. Am cumpărat 4.000 de tablete de ciocolată pentru copiii de la grădiniţe şi şcolile de pe raza oraşului Petrila”, a precizat democrat-liberalul Păducel.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here