Gorj, judeţul cu doi prefecţi ! – Banţa, la un pas de a-i lua locul lui Liviu Andrei

1083

deschidereFostul prefect de Gorj, Victor Banţa, ar putea reveni pe funcţia din care a fost debarcat anul trecut. Asta, deoarece fostul înalt funcţionar public a câştigat în instanţă dreptul de a se reîntoarce pe postul de la Prefectura Gorj.

Banţa deţine o hotărâre definitivă dată de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, care poate fi atacată însă cu recurs. Prefectul Liviu Andrei nu ştia nimic de succesul reputat în instanţă de Victor Banţa.

Liberalul Victor Banţa a fost numit prefect pe data de 1 aprilie 2008, înlocuindu-l atunci în funcţie pe fostul preşedinte al PD-L Gorj, Ştefan Popescu Bejat. Banţa, sprijinit, acum doi ani, pentru a adera în această funcţie de Dan Ilie Morega, preşedintele PNL Gorj, era proaspăt absolvent al Institutului Naţional de Administraţie Bucureşti şi vicepreşedinte al organizaţiei politice liberale. Şi fostul şef al Corpului de Control al Guvernului, liberalul Emanoil Neguţ a pus atunci umărul al numirea lui Banţa. După un mandat de aproape un an de zile, Banţa a fost debarcat din funcţia deţinută în fruntea Prefecturii Gorj, activitatea sa în această instituţie fiind legată nu numai de lucruri pozitive, de altfel semnificative. Astfel, pe lângă măsurile punctate de Banţa la Prefectura Gorj, de numele său au fost legate nişte scandaluri în care înaltul funcţionar public a fost implicat. Exemplificăm astfel scandalul mediatic legat de MISA, urino-terapie, de bătaia dintre secretara sa şi consiliera pe relaţii mass-media, de o aşa-zisă relaţie amoroasă cu una dintre subordonatele sale şi mai multe plângeri pe la minister. Banţa a rezistat eroic atacurilor făcute la adresa lui, bănuind în spatele acestora, manevre liberale, iar, în momentul în care a fost schimbat din funcţie a acţionat pe cei vinovaţi în judecată. Trebuie menţionat că Banţa a mai încercat încă o dată să ocupe funcţia de prefect, intrând la concurs cu fostul prefect pesedist, Ion Florescu. Banţa chiar a filmat concursul susţinut la Bucureşti de candidaţii la funcţia de prefect, folosind o cameră ascunsă, blamând astfel pe pesedistul Ion Florescu care era bănuit că a copiat la acest examen.

Cu Guvernul în judecată

hotarare bantaBanţa dă astfel în judecată în septembrie 2009, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Guvernul României, pe primul ministru şi Secretariatul General al Guvernului prin care cere anularea actului administrativ prin intermediul căruia a fost revocat din funcţie. Procesul se află încă pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, instanţa stabilind pe 19 mai ca Banţa să fie repus pe funcţia de prefect. ,,Dispune reintegrarea reclamatului pe funcţia de prefect al judeţului Gorj, deţinută anterior emiterii actelor anulate”, se arată în hotărârea instanţei, care poate fi însă atacată cu recurs în 15 zile, adică până la începutul lunii viitoare. ,,Cu siguranţă vor face recurs iar procesul va ajunge al Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a declarat Victor Banţa.

Prefectul Andrei, acceptă hotărârea instanţei

Contactat telefonic, prefectul de Gorj, Liviu Andrei a menţionat că nu ştie nimic de hotărârea instanţei bucureştene în procesul deschis de Victor Banţa dar că se va face recurs, cu siguranţă. Întrebat ce va face dacă Banţa va obţine o hotărâre definitivă şi irevocabilă şi va fi repus pe post, Liviu Andrei a declarat că va face ceea ce va stabili instanţa de judecată, urmând să se dea astfel la o parte din postul deţinut. Victor Banţa nu s-a declarat încă în totalitate mulţumit de victoria obţinută menţionând că mai are încă paşi de făcut până la final. ,,Din moment ce am pornit la drum, am plecat ca să mă apăr mai ales că o dată cu schimbarea din funcţie nu am avut parte de un tratament foarte corect. Să nu uităm însă că funcţiile sunt trecătoare iar acţiunea a fost de apărare. Dacă dă Dumnezeu să câştig cred că se va face dreptate, dar deocamdată nici nu mă bucur nici nu mă întristez”, a conchis Banţa. Victor Banţa este, în prezent, inspector guvernamental el fiind transferat cu serviciul de al Braşov la Târgu-Jiu, anul acesta.

Anamaria STOICA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here