Blat între Faust de Gorj şi diavolul portocaliu – Cârdăşia Videanu-Condescu a împărţit România

798

videanu1Din 14 aprilie 2010 Ministrul Economiei, Adriean Videanu şi liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, ştiau de faptul că în România se vor tăia salariile cu 25%, inclusiv pentru angajaţii din societăţile aflate în subordinea statului, şi de reducerea cu 15% a pensiilor.

 

 

 

 

 

Atunci a fost momentul în care Videanu şi Condescu s-au aşezat la masă şi au pus-o de un blat. S-au gândit cum pot să preîntâmpine venirea minerilor la Bucureşti, dacă se află că şi veniturile salariaţilor din minerit şi energie vor fi diminuate cu 25%. Şi au găsit soluţia prin semnarea unui protocol, însă doar cu privire la minerii din SNLO şi energeticienii de la Turceni şi Rovinari, excluzându-i din înţelegere pe salariaţii de la Compania Naţională a Huilei şi pe cei de la Complexul Energetic Craiova. Şi după ce au făcut înţelegerea pe hârtie, Condescu şi-a convins oamenii să doarmă liniştiţi, însă, actul devenit acum public a împărţit România în două: cea a lui Condescu şi Videanu şi restul lumii.

p3 1Protocolul prezentat de Victor Ciutacu în emisiunea Vorbe Grele, încheiat între Ministrul Economiei, Adriean Videanu şi liderul Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a stârnit imediat reacţii din partea altor sindicalişti, în special din rândul confederaţiilor sindicale care au protestat în 19 mai în Piaţa Victoriei. Actul care stabileşte că în România unii salariaţi pot fi scutiţi de măsurile de austeritate impuse de Guvern şi anunţate de şeful Statului, Train Băsescu, a pus pe jar celelalte categorii sociale.

p 1 2Pe 19 mai când toată ţara fierbea, liderii sindicaliştilor lui Marin Condescu îi anunţau pe mineri să stea acasă că măsura anunţată de Guvern de tăiere a salariilor, nu va fi pusă în practică. Surse din interiorul sindicatelor susţin că atunci când toată presa anunţa că minerii vin la Bucureşti pentru a se alătura protestelor din Piaţa Victoriei, Condescu dădea explicaţii telefonice că nu este vorba despre minerii lui. La vremea respectivă, Marin Condescu a fost întrebat de ce face notă discordantă, având în vedere că premierul Emil Boc a anunţat ferm că toţi salariaţii din societăţile aflate în subordinea statului vor avea la salariu cu 25% mai puţin. Singurele lui vorbe pe acest subiect au fost că aşteaptă ca măsura de reducere să fie trecută pe hârtie şi apoi va vedea, fără să scoată o vorbă despre încheierea unui protocol între el şi Videanu.

Premierul Emil Boc considera că este corect ca reducerea fondului de salarii cu 25% să fie făcută şi în cazul companiilor de stat, nu numai pentru cei din zona bugetară. “Nu putem doar să ne restrângem la bugetari, pentru că şi aceştia, într-o formă sau alta, beneficiază de sprijinul statului, sunt tot salariaţi ai statului”, a afirmat Boc.

Bugetari, pensionari şi minerii lui Condescu

Informaţia prezentată în emisiune cum că unii angajaţi din sistemele minier şi energetic au negociat păstrarea drepturilor salariale în schimbul renunţării la acţiunile de protest, a scandalizat ceilalţi sindicalişti. “Dacă doar minerii lui Condescu sperie guvernanţii, trebuie să afle că în România există mai mulţi români decât minerii”, a fost mesajul transmis de reprezentanţii altor sindicate.

Protocolul, dintre Ministrul Economiei Adrian Videanu şi preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, a fost încheiat în 14 aprilie 2010, cu trei săptămâni înainte ca Traian Băsescu să anunţe măsurile de reducere a cheltuielilor la bugetul de stat. Mai mult, premierul Emil Boc anunţa, în urmă cu o lună, că măsura de reducere cu 25% din salarii se va aplica şi în cazul companiilor din subordinea statului.

În schimb, documentul încheiat între Videanu şi Condescu stipulează faptul că angajaţii SNLO, Nuclearelectrica precum şi ai complexelor energetice Turceni şi Rovinari îşi vor păstra drepturile salariale neschimbate. În schimb, pe toată durata cât acest protocol este în vigoare, până în iulie 2010, angajaţii acestor companii de stat nu vor organiza acţiuni de proteste.

Şantaj şi discriminare!

Aşa numesc sindicaliştii care reprezintă alte categorii sociale, protocolul încheiat de Videanu şi Condescu. “Este o discriminare, un şantaj. Aşa ceva nu înseamnă muncă sindicală, detest astfel de acţiuni. Este vorba despe o cârdăşie, înţelegeri oculte şi o discriminare masivă chiar în interiorul sistemului minier şi energetic, atâta timp cât minerii din Valea Jiului nu se află printre aceste categorii”, a declarat Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

“Ministerul Economiei încheie hârtii, dar nu pot fi puse în practică niciodată. Aceste autografe date pe o hârtie nu au nicio valoare. Ea a fost făcută doar să nu scoată oamenii în stradă, însă ce nu ştiu aceşti guvernanţi şi şeful Statului este că România are mai mulţi români decât o anumită categorie social. Nu cred în astfel de protocoale şi sunt sigur că nici măcar minerii nu cred. În România nimeni nu trebuie să sufere, nici minerii, nici pensionarii, nici funcţionarii. Văd că se ştia din 14 aprilie ce urma să se întâmple în ţară, unii ştiau ce urmează şi s-au asigurat că nu vor exista proteste. Nu-i aşa, iar acţiunile vor continua”, a anunţat prim-vicepreşedintele BNS, Ion Pisc.

În Valea Jiului se pregătesc proteste

De asemenea, preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Zoltan Lacatas, susţine că o asemenea înţelegere şi excludere a minerilor din Valea Jiului va duce la ample proteste: “Noi strângem semnături de la oameni şi ceea ce doresc ei să facem, asta vom face. Nu poţi să excluzi anumiţi angajaţi, culmea din acelaşi domeniu. Condiţiile de lucru din Valea Jiului nu se compară cu cele de la lignit. Salariile noastre sunt la nivelul lui 2008, iar Condescu a făcut tot timpul pacturi care ne-au afectat pe noi cei din Valea Jiului. Văd că Marin Condescu ştia din 14 aprilie ce urmează să se întâmple în ţară. Noi n-am ştiut, dar o să afle toată lumea în ce condiţii se trăieşte în Valea Jiului”, a explicat acesta.

“Înţelegerile lui Condescu cu puterea nu au niciun efect. Marin Condescu nu-i poate favoriza pe mineri cu astfel de protocoale, pentru că nu se pot face diferenţieri. Ce vină au pensionarii şi bugetarii. Prin semnarea acestui protocol s-a creat o înţelegere tacită, dar care va atrage foarte multă ură. Astfel de cârdăşii sunt doar pentru a-şi umple ei buzunarele liniştiţi, clinetela politică a domnului Videanu cu acest Condescu”, a explicat Constantin Creţan, liderul FNM.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here