Celula de Criză a sindicaliştilor, balon de săpun pentru Băsescu

324

base bun.Liderii din Gorj, membrii ai principalelor confederaţii sindicale din ţară, aşteptau cu sufletul la gură, duminică, discuţia membrilor celulei de criză, realizată la nivel naţional, cu şeful statului, Traian Băsescu.

Sindicaliştii gorjeni sperau astfel să diminueze măcar şocul măsurilor anunţate săptămâna trecută de preşedintele ţării, deoarece bugetarii, pensionarii şi şomerii din judeţ sunt grav afectaţi de diminuarea veniturilor ce vor fi impuse de luna viitoare. Din păcate, discuţiile liderilor confederaţiilor sindicale la Cotroceni nu au schimbat cu nimic măsurile de redresare economică anunţate de Băsescu.

Iniţiativa liderilor confederaţiilor sindicale de a purta discuţii cu preşedintele ţării Traian Băsescu pe tema măsurilor de redresare economică, prin reduceri drastice de salarii pentru bugetari, pensii şi ajutor de şomaj, anunţate de şeful statului au fost soldate cu un eşec. Urmează însă mâine noi întâlniri cu Guvernul dar şi cu reprezentanţii partidelor politice. La baza întâlnirii de ieri a stat faptul că liderii Confederaţiei Naţionale Sindicale ,,Cartel ALFA”, a Confederaţiei Sindicatelor Libere din România-Frăţia, a Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, a Blocul Naţional Sindical şi a Confederaţiei Naţionale Sindicale ,,Meridian” au luat act imediat de măsurile drastice anunţate de pe 6 mai şi au cerut o întrevedere cu preşedintele Băsescu. Sindicaliştii au anunţat administraţia prezidenţială că vor această întâlnire cu şeful statului ,,pentru a evita unele tensiuni sociale, ce pot degenera în situaţii conflictuale similare celor din Grecia”.
Mija vrea diminuarea diferenţiată a salariilor
Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Gorj, Vasile Mija a aşteptat şi el rezultatul întrunirii de ieri mai ales că sindicaliştii din învăţământ speră să obţină pentru dascăli o scădere a salariilor diferenţiată. ,,Sperăm să se scadă salariile diferenţiat în funcţie de nivelul fiecărei retribuţii pe care o obţin dascălii. Aşteptăm să vedem marţi cum vor fi discuţiile”.
În Gorj de scăderea salariilor cu 25% sunt afectaţi în jur de 5000 de dascăli.
intalnire-sindicate-cluj_27-05_3Popa crede că Băsescu nu va asculta rugile sindicaliştilor
Valentin Popa, liderul Sindicatului Sanitas Gorj, îşi doreşte şi el să obţină o scădere mai mică a salariilor angajaţilor din sistemul sanitar, dar în acelaşi timp este realist fiind conştient că Băsescu a impus un lucru pentru care nu se va da înapoi. ,,Aşteptăm şi noi rezultatul discuţiilor de marţi. Din câte ştiu, colegii care au fost la întrunirea cu Băsescu nu au obţinut prea mult. Oricum Băsescu a impus un lucru pentru care nu va da înapoi”, a spus franc, Valentin Popa.
Liderii minerilor, în ,,silenţio stampa”
Liderii sindicatelor din mineritul gorjean nu fac nici un gest să spună că nu le convine politica dusă de Traian Băsescu. Nu prea pot face asta atâta timp cât l-au susţinut. Chiar dacă minerii nu sunt direct vizaţi de reducerea salariilor şi a pensiilor sunt însă destul foşti salariaţi din minerit, aflaţi în şomaj ale căror ajutoare de şomaj sunt direct afectate de reducerea de 15%.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here