Politizarea rupe sindicatele în două – Pesediştii n-au vrut miting cu sindicaliştii lui Condescu

355

condescu1Sindicaliştii din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), conduse de Marin Condescu, dar şi cei din cadrul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia

(USMO) nu au fost invitaţi de către pesedişti la mitingul organizat de ei , de 1 Mai, în Piaţa Prefecturii. Reprezentanţii PSD Gorj au susţinut că nu au făcut o astfel de invitaţie acestor organizaţii sindicale, deoarece, cu siguranţă, ar fi fost refuzaţi de cei care sprijină mai mult partidul portocaliu, de la putere.

Sindicaliştii din mineritul şi energia gorjeană, afiliaţi organizaţiei conduse de Marin Condescu, nu au fost chemaţi să participe la mitingul pesediştilor de sâmbătă. Ciprian Florescu, purtătorul de cuvânt al PSD Gorj, a menţionat că nu a trimis vreo invitaţie, în acest sens, nici Federaţiei Naţionale Mine Energie, care îl are preşedinte pe Marin Condescu, şi nici USMO, deoarece aceste organizaţii au strânse legături cu partidul aflat la putere. ,,În privinţa sindicatelor conduse de Marin Condescu am avut o uşoară reţinere pentru că este cunoscută tendiţa, să spunem, sau atitudinea adoptată de conducătorii acestor sindicate. Am preferat un miting liniştit, un miting la care să participe cei care sunt, cu adevărat, de stânga. În privinţa celor care conduc destinele sindicatelor miniere din Oltenia am multe semne de întrebare deoarece, ca şi orientare, nu prea arată a fi de stânga, deşi o mişcare sindicală în orice ţară din lumea asta este de stânga, apără interesele celor vitregiţi, mulţi şi cu probleme social şi financiare”, a declarat Florescu.
Conflict de ,,idei”
Florescu a menţionat, de asemenea, că nu au luat în calcul sindicatele lui Condescu deoarece se dorea evitarea unui conflict de idei. ,,Lui Condescu nu i-am făcut o astfel de invitaţie. (..)Nu aş putea spune că am fost convinşi că nu vor veni dar am încercat să evităm un posibil conflict de idei, opinii, principii. Am considerat, şi dacă am greşit probabil voi fi amendat, că atitudinea lui Condescu şi a celor de sub domnia sa nu reprezintă ideea pe care noi am vrut să o punem, în principal, în desfăşurarea acestui miting. Nu este un secret pentru cineva că aceşti lideri cochetează mai mult cu puterea cu dreapta din politica românească”, a completat Florescu.
Refuz sindical la nivel naţional
Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedinte FNME, a declarat, în schimb, că mişcarea din care face parte a refuzat, din start, să participe la mitingul de 1 Mai realizat de pesedişti. ,,Alături de Blocul Naţional Sindical şi CNS ,,Cartel Alfa” au declarat, de la început, că nu vor participa, alături de PSD, la nici un miting de 1 Mai. (..)Nu are nicio legătură cu pedeliştii, deoarece se ştie că CNS Cartel Alfa nu este implicată în politică şi nu sprijină nici un partid politic”, a declarat Ruşeţ.
La mitingul organizat de PSD Gorj, de 1 Mai, în Piaţa Prefecturii, au participat aproximativ 500 de persoane.
Anamaria Stoica
Condescu, la masă cu Băsescu
Anul trecut, în timpul campaniei electorale prezidenţiale, Marin Condescu şi liderii de sindicat din cadrul USMO l-au aşteptat pe candidatul prezidenţial Traian Băsescu la Primăria Rovinari. Sindicaliştii au avut o discuţie cu uşile închise cu actualul preşedinte, după ce au susţinut însă public că îl susţin la prezidenţiale, în schimbul garantării aşa-ziselor locuri de muncă pentru mineri şi energeticieni. Cum Băsescu nu şi-a respectat promisiunea electorală prezenţa sindicaliştilor lui Condescu la această acţiune anti-guvernare nu era oportună.
Constantin Creţan: ,,Liderii de sindicat ai lui Condescu fac politică de dreapta”
Constantin Creţan, preşedintele Federaţiei Muncii, susţine că liderii de sindicat ai lui Marin Condescu dar şi cei de la centru, care au refuzat participarea la miting, ar face politică de dreapta. De asemenea, în opinia lui Creţan, şi membrii sindicatelor lui Condescu ar face aceeaşi politică, dar la presiunea şefilor şi chiar a conducătorilor sindicali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here