Scandalul la Centrul de Cultură Târgu-Jiu în prelungiri – Sorin Lory Buliga nu candidează pentru postul de director !

449
buligaDupă mai multe încercări nereuşite de a-l contacta pe, de-acum fostul director al Centrului de Cultură şi Artă „C. Brâncuşi” Târgu-Jiu, dr. Sorin Lory Buliga, ieri am avut noroc. Ne-a răspuns la telefon, e drept că nu din prima, şi ni s-a părut extrem de comunicativ, dar resemnat. Fusese plecat în concediu, n-a răspuns la mobil, iar mail-ul, prin care de asemenea l-am abordat nu-l deschisese încă.

Cu mult calm, ne-a spus că este la birou. Centrul nu s-a desfiinţat, cum greşit s-a scris, ci a trecut din subordinea Consiliului Local în cea a Primăriei Municipiului Târgu-Jiu. Ca urmare a unei „reorganizări necesare”, după aprecierea domniei sale. Şi aşa, exista un număr mic de personal, iar posturile sunt blocate. Din patru persoane au rămas doar două: Sorin Lory Buliga şi o consilieră. „Repet, reorganizarea era necesară, dar Centrul există mai departe. Doamna inspector Rozalia Gârniceanu, contabila şi jurista au trecut la primărie. Eu mă achit de sarcinile de serviciu pe care le am, dar este un status-quo. Adică nu mai fac manifestările culturale. Nu mai am funcţia de şef, dar mă ocup mai departe de Brâncuşi. Se intenţionează crearea la primărie a unei Direcţii de cultură, care să aibă mai multe servicii, printre care unul de turism cultural şi altul de organizare a manifestărilor culturale”.
Culmea este că nu se simte vânat, iar despre auditul financiar aflat în derulare, Sorin Lory Buliga zice că nu îi este frică: „Am avut numeroase audituri şi anul trecut, un altul acum o lună”. Omul Buliga nu recunoaşte nici măcar o slabă, darmite o proastă colaborare şi comunicare cu lumea ori cu persoanele din primărie.
L-am mai chestionat şi asupra intenţiilor sale, dacă se va înscrie şi va participa la concursul pentru ocuparea funcţiei de director ce urmează a fi creată. „Nu. În nici un caz! Funcţia de director nu mă mai interesează. Manageriatul mi-a mâncat prea mult timp şi directorul nu trebuie să fie brâncuşiolog”.
carciumaru-primar-3„Nimeni nu-l mai suportă”, afirmă primarul Cârciumaru
Poziţia primarului municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, este aproape total diferită. Centrul „Brâncuşi”, într-adevăr, nu s-a desfiinţat. „Viitoarea Direcţie de cultură a primăriei pe care o vom face, printr-o reorganizare a activităţii Centrului, va trebui să gestioneze bine şi corect actul de cultură din Târgu-Jiu. Prin concurs o să găsim un om bun care să vrea să facă şi treabă. În domeniile cultură, turism şi Centrul de Cultură şi Artă „C. Brâncuşi”, ce se va ocupa de promovarea lui Brâncuşi în colaborare cu oamenii de specialitate, cu brâncuşiologii. Pe Buliga am hotărât să-l schimbăm. A făcut greşeli şi nu-l puteam tolera. S-a ocupat de persoana lui şi nu de promovarea lui Brâncuşi. Nimeni din primărie nu-l mai suporta, încet-încet ne-a creat probleme. Nu se înţelegea cu colaboratorii deloc, iar cu direcţia economică nici atât. Până la rezolvarea actualei situaţii, nu puteam să-l dau afară. Să vedem ce ne spune auditul şi apoi consilierii locali vor decide. Nu cred că va participa la concursul pentru ocuparea postului de director!”
„Brâncuşiana”, amânată „sine die”!
Din păcate, „satus-quo”-ul, cum îi spune fostul director al Centrului Cultră şi Artă „C. Brâncuşi”, Sorin Lory Buliga, situaţiei în care se află, nu aduce nimic bun. Simpozionul anual „Brâncuşiana”, tot amânat în ultimii ani ai perioadei Buliga, n-a avut loc pe 19 februarie, ziua de naştere a sculptorului, cum era normal, şi urma să aibă loc în 26-27 aprilie. De ce? Iată o întrebare la care Buliga nu este dispus să răspundă. Iar cum este suspendat şi deci nu are voie să organizeze manifestări culturale, Simpozionul naţional „Brâncuşiana” este amânat „sine die”, ca să folosim terminologia latină, dragă doctorului în geologie ce a deţinut timp de şase ani postul de director.
Fum fără foc?
Reamintim că, de regulă, nu iese fum fără foc! Revistele anuale „Brâncuşi”, pe 2008 şi 2009, care-ar fi strâns comunicările ştiinţifice de la simpozioanele „Brâncuşiana” n-au apărut nici până azi, iar banii aprobaţi pentru omagierea lui Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie 2010, la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, nu au ajuns, cum nici Buliga n-a participat. Alţi bani pentru manifestările „Brâncuşi” cu elevi, ca şi unele deconturi la deplasări ale familiei Buliga în străinătate sunt alte surse de genul „sămânţă de scandal” financiar. De care părţile implicate încă refuză să vorbească, până la definitivarea auditului.
Confidenţialitate, pe bani publici!
Interesându-ne la Ramona Evulescu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu-Jiu, despre rezultatele auditului financiar în cazul Buliga, am aflat că o doamnă din comisia de audit refuză comunicarea rezultatelor. Pe motivul că ar fi, cică, foarte confidenţiale. De parcă ar fi vorba despre secrete de stat! Şi când ne gândim că toată această confidenţialitate e pe bani publici!
Înclinăm să-i dăm dreptate lui Buliga. Nu cumva nu s-a întâmplat nimic şi se încearcă muşamalizarea cazului?
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here