Plăcuță comemorativă dedicată medicului care a dezvoltat spitalul din Târgu-Jiu

2841

O plăcuță comemorativă în memoria renumitului doctor Nicolae Hasnaș, care a avut un rol semnificativ în dezvoltarea spitalului din Târgu-Jiu, a fost dezvelită, joi, la spitalul de la Pasarelă.

„Decizia a fost luată după ce dr. Cornel Munteanu a solicitat ca denumirea Spitalului Județean să fie schimbată, acest lucru neputându-se realiza deoarece în prezent sunt în desfășurare mai multe proiecte pe fonduri europene. Consultându-l pe dr. Cornel Munteanu, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu a decis să fie realizată o placă comemorativă, care a fost montată pe clădirea Secției Boli Infecțioase, unde a și lucrat dr. Hasnaș acum aproape un secol”, spun reprezentanții Spitalul Județean Târgu-Jiu.

Dr. Nicolae Hasnaș a alinat suferințele a mii de oameni, iar pentru competența și felul său omenos de a se purta cu bolnavii, a devenit stimat și apreciat, un adevărat model de urmat pentru tinerele generații.

„Recunoștință veșnică doctorului Nicolae Hasnaș (1875-1966), medic primar chirurg, pentru meritele sale deosebite în dezvoltarea Spitalului din Târgu-Jiu! A condus Spitalul în perioada 1907-1937 și i-a crescut capacitatea prin înființarea de noi specialități, fiind mereu preocupat de atragerea unor buni specialiști. A rămas în memoria gorjenilor ca un medic mereu dedicat pacientului. Doctorul Nicolae Hasnaş a fost o legendă a vremii sale şi rămâne un model demn de urmat!”, este textul care va aminti, tuturor celor care îl vor citi, de unul dintre cei mai iubiți medici din Gorj.

În anii în care a practicat medicina, dr. Hasnaș a oferit peste 400.000 de consultații și a efectuat aproximativ 35.000 de intervenții chirurgicale.

„Este o festivitate importantă, reușim, în sfârșit, să îl scoatem din uitare pe marele doctor Nicolae Hasnaș, personalitatea cea mai importantă a Gorjului din prima jumătate a veacului trecut. A ajuns o legendă, despre el știau și copiii! A fost trimis de ministrul Sănătății să conducă Spitalul Târgu-Jiu, în 1907, pe care l-a condus până în 1937. L-a dezvoltat, a adus noi specialiști, a creat spațiu de spitalizare. A fost un mare chirurg! Ceea ce se opera la Târgu-Jiu, se opera numai în marile spitale din țară. Pe lângă activitatea medicală îndelungată și de înaltă calitate, s-a implicat mereu și în viața urbei. A înființat instituții culturale, educaționale, a înființat Școala de notari. A fost membru al PNL, a fost președinte al partidului, dar și prefect și senator. Ca demnitar, a luat mereu parte țăranilor, preoților, medicilor. Ca prefect, s-a ocupat de reînființarea Școlii normale, a construit școli în județ, a fost un mare filantrop, acorda burse elevilor merituoși. A construit un pavilion la acest spital, din banii lui. Apoi încă trei! A fost personalitatea cea mai importantă din istoria medicinii gorjene, iar noi avem datoria de a respecta aceste personalități”, a spus dr. Cornel Munteanu.

Acesta a mai propus ca secțiile de Chirurgie ale Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu să poarte numele a doi chirurgi importanți: dr. Nicolae Hasnaș și dr. Corneliu Adameșteanu, propunere care va fi analizată de conducerea unității medicale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here