Cuverturi, pături și plăpumi: ghidul tău pentru un dormitor de vis

1319

Decorarea spațiului în care trăim și dormim are un impact semnificativ asupra noastră și a stării noastre de bine. Ambientul, lumina și culorile sunt elemente importante care creează atmosfera unei încăperi, însă, adesea, întreg farmecul unei camere constă în acele detalii mici, alese cu grijă. O cameră confortabilă, care îți conferă acea stare de bine, este una decorată primitor, în culori calde, cu multe lumini. O astfel de cameră te invită să stai cât mai mult timp în ea, iar timpul petrecut în dormitor, printre țesături fine și în lumină difuză, asigură o odihnă de bună calitate.

Poți oferi dormitorului tău acea atmosferă primitoare și visătoare prin doar câteva elemente foarte simple. Tablouri și postere, perdele și draperii, decorații făcute chiar de tine din flori proaspete sau uscate, obiecte lucrate manual. Însă poate acele elemente care îți fac cel mai drag timpul petrecut în dormitor sunt pernele, așternuturile și cuverturile. Un pat confortabil asigură acel somn liniștitor de care ai atât de multă nevoie.

Există multe tipuri de cuverturi pe care le putem folosi, fie ele pur estetice, călduroase sau chiar adaptabile la temperatură. Cuverturile pot fi și din diverse materiale, dimensiuni, dar și care au scopuri diverse. Ele aduc confort, un strop de culoare și texturi diferite dormitorului tău. Cuverturile pot fi folosite atât pe paturi, cât și pe canapele, fotolii, scaune, pentru a te înveli și, în general, pentru a face orice spațiu cât mai confortabil.

Haideți să vedem care sunt cele mai des întâlnite tipuri de cuverturi și cum le putem folosi pentru a ne înfrumuseța dormitorul, conferindu-i aspectul și senzația pe care ni le dorim.

Cuverturile decorative

Aceasta este o pătură mai groasă, destul de rigidă, de regulă din materiale sintetice. Cuverturile decorative pot fi țesute sau tricotate și pot fi folosite pe pat, canapea sau ca o învelitoare în plus pentru musafiri. Acesta este stratul final atunci când aranjăm un pat. Putem opta pentru culori și texturi mai interesante, cum ar fi roz, cu o textură pufoasă, sau un negru catifelat pentru un aspect elegant.

Cuverturi matlasate

Cuverturile matlasate sunt funcționale și pot fi folosite peste plapuma normală. Acestea adaugă căldură și  sporesc confortul. Este ideal să alegem una din materiale naturale, cea mai bună alegere fiind bumbacul. Cuverturile acestea sunt moderne și țin de cald întregului corp; pot fi folosite și direct pe așternuturi, la baza saltelei, pentru a genera mai multă căldură.

Acest tip de cuvertură nu trebuie să fie fixată pe pat, ci putem opta și să o lăsăm mai liberă, pentru un aspect boem.

Plăpumi

Da, plapuma e un tip de cuvertură! Plapuma e foarte folositoare atât pentru învelit cât și pentru a oferi patului și dormitorului acel aspect extrem de confortabil. Există plăpumi din diverse materiale, iar acestea sunt, de regulă, umplute. Plăpumile umplute cu pene sunt printre cele mai confortabile și ușoare, iar acestea pot fi împăturite foarte strâns pentru a ocupa cât mai puțin loc când sunt depozitate. Alte variante uzuale pentru aceste tipuri de cuverturi sunt cele din lână, bumbac și poliester, le gasiti si la super pret online. O plapumă de calitate înaltă ține cald în iernile foarte friguroase și menține temperatura corpului optimă și când afară e ceva mai cald, primăvara sau toamna.

Ne putem juca cu texturi și materiale, învelind plapuma preferată în așternuturi de bumbac, satin sau mătase, în imprimeurile preferate.

Cuverturi din blană naturală sau artificială

O alegere mai puțin comună, însă interesantă și extrem de călduroasă, o reprezintă cuverturile din blană. Acestea sunt folosite frecvent în zone extrem de friguroase, iar pe vremuri, erau considerate un veritabil lux. Ca alternativă putem folosi cuverturile din blană artificială pentru a conferi un aspect luxos și ieșit din comun spațiului nostru. Nu recomandăm achizițiile de blănuri naturale pentru a nu perpetua exploatarea animalelor, însă acestea pot fi folosite în continuare dacă au fost primite cadou sau lăsate moștenire.

Indiferent de tipul de cuvertură ales, cel mai important aspect este ca acestea să fie confortabile, să reflecte stilul nostru personal și să reziste mult timp. Un dormitor primitor, care conferă o stare de bine, ar trebui să fie obiectivul principal atunci când alegem cuverturi și pături.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here