Ce trebuie să știi despre materialele de construcții?

1463

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/cl%c4%83dire-santier-a-construi-1510561/

Realizarea construcțiilor și a amenajărilor interioare necesită cele mai bune materiale de construcții. Acestea au evoluat foarte mult de-a lungul timpului, astfel încât să poată acoperi necesitățile fiecărei lucrări, însă există unele aspecte pe care fiecare dintre noi ar trebui să le cunoască pentru a avea certitudinea că alegerile făcute sunt cele mai bune. Iată, așadar, câteva dintre aceste aspecte și felul în care ele influențează calitatea lucrărilor.

Calitatea materialelor depinde de condițiile de depozitare

Felul în care sunt depozitate materialele de construcții, dar în același timp și felul în care sunt acestea transportate contează foarte mult atunci când vine vorba despre calitate. Este important de știut faptul că fiecare dintre factorii externi pot influența destul de mult felul în care se vor comporta aceste materiale de construcții atunci când ele vor fi puse în operă.

Umiditatea influențează destul de mult calitatea materialelor cimentoase dacă acestea nu sunt protejate cu ajutorul unor saci speciali. De asemenea, vopseaua sau rășinile epoxidice necesită protecție împotriva temperaturilor foarte ridicate, deoarece ele pot reacționa violent și pot determina apariția incendiilor.

Din acest motiv este importantă alegerea unor furnizori cu experiență, care cunosc și prețuiesc utilizarea corectă a materialelor de construcții și care respectă regulile de depozitare și transport a acestora, tocmai pentru a le oferi clienților cea mai bună experiență de utilizare.

Materialele de construcții necesită respectarea fișei tehnice

Fiecare material de construcții are o fișă tehnică în care sunt menționate toate detaliile care țin de punerea în operă a acestora. De aceea se recomandă ca atunci când nu știi exact dacă un produs este sau nu potrivit pentru o anumită lucrare să consulți fișa tehnică de produs. Producătorii menționează acolo toate detaliile care țin de aceste materiale, de la consum per strat la modalități de aplicare sau chiar proprietăți ori compoziții chimice.

Dincolo de fișa tehnică este de asemenea importantă solicitarea de informații de la distribuitori și specialiști, deoarece aceștia cunosc, grație experienței, secretele ce țin de punerea în operă a materialelor.

Materialele de construcții pot fi similare, dar cu performanțe distincte

Nu toate materialele de construcții au aceleași funcții, iar diversitatea este foarte importantă pentru că ne permite să alegem produsele importante pentru proiectele pe care le desfășurăm. Astfel, deși există mai multe tipuri de cimenturi, fiecare dintre acestea au roluri și caracteristici distincte.

Spre exemplu, unele cimenturi sunt aditivate pentru întărire rapidă sau pentru rezistențe superioare, în vreme ce altele oferă o lucrabilitate mai mare. Fiecare dintre aceste aspecte sunt importante, deoarece pot fi alese acele produse care sunt necesare într-un anumit context, fără a face compromisuri în ceea ce privește caracteristicile tehnice.

Materialele de construcții nu se aleg în funcție de preț

O regulă de bază în construcții este aceea că nu ar trebui să alegi materialele de construcții în baza prețului, deoarece de multe ori costul nu reflectă în totalitate calitatea produselor. Este important în schimb să alegi materialele recomandate de către specialiști, pentru a avea certitudinea că acestea se vor ridica la înălțimea așteptărilor.

Materialele mult prea ieftine pot ridica semne de întrebare în ceea ce privește calitatea, însă dincolo de acest aspect ar trebui să știi că există și un anumit sistem de trepte în ceea ce privește costurile. Astfel, prețurile pentru materialele incipiente, de construire efectivă sunt oarecum mici, iar pe măsură ce avansezi, straturile finale de acoperire devin mai scumpe, în concordanță cu caracteristicile tehnice ale produselor și proprietățile acestora.

Alegerea materialelor de construcții depinde foarte mult de specificațiile proiectului, așadar este nevoie ca acestea să fie respectate. Nu face compromisuri în ceea ce privește calitatea și alege întotdeauna furnizori de încredere, pe care să te poți baza în alegerile tale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here