Beneficii ale jocului cu Lego pentru fetițe și băieți

1669

Suntem siguri că atunci când erai copil te jucai cu piesele Lego și îți plăcea să construiești, să le adaptezi pentru a obține ceea ce doreai… Și suntem siguri că și acum, când nu mai ești atât de mic, îți place ideea. Dar cunoști beneficiile seturilor de construcții Lego pentru copii?

Joaca cu blocurile Lego are avantaje pentru dezvoltarea copiilor. Joaca cu Lego îi atrage pe copiii de toate vârstele. De fapt, acest joc a fost conceput inițial pentru a contribui la dezvoltarea cognitivă a copiilor, deoarece s-a dovedit că stimulează motricitatea fină și alte abilități implicate în procesul de dezvoltare.

Din aceste motive, acest joc aparent simplu a devenit unul dintre preferatele profesorilor, deoarece le permite să exploreze creativitatea și să încurajeze petrecerea timpului liber.

În plus, Lego a semnat acorduri cu francize cunoscute, precum Indiana Jones, Harry Potter sau Star Wars, ceea ce reprezintă un plus pentru copil, deoarece va putea face legătura între joc și petrecerea timpului liber cu unul dintre interesele sale, cum ar fi aceste filme. Sau, dacă preferă jocul Minecraft, de exemplu, se va bucura să afle că poate juca și Lego Minecraft. Dacă este fan vapoare, poate juca Lego Titanic. Și așa mai departe…

De fapt, experții în învățare și psihologie au contribuit la stabilirea metodei Lego Serious Play, care are multe avantaje în rezolvarea problemelor de zi cu zi.

Lego și dezvoltarea copilului

Abilitățile motorii fine sunt stimulate

Motricitatea fină este legată de munca musculară mică a degetelor și a mâinilor în coordonare cu ochii. Dezvoltarea sa este decisivă pentru copil. Acesta controlează presiunea exercitată de mâini și le face mai precise în plasarea obiectelor.

Ea deschide ușa către experimentare și învățare despre mediul înconjurător, astfel încât joacă un rol foarte important în dezvoltarea inteligenței.

Jocurile de construcție Lego presupun să privești piesele, să găsești aceeași culoare, să citești instrucțiunile, să asamblezi piesele și să găsești modalități de a le da sens, precum Lego Titanic, Lego Minecraft etc.

Stimulează gândirea matematică

Construirea cu aceste piese îi ajută pe copii să înțeleagă spațiul, dimensiunile, proporțiile și simetria. Cel mai bun dintre toate este faptul că copilul nu trebuie să învețe prin intermediul unui manual (sau al unui ecran, în unele cazuri), ci să experimenteze direct prin mâinile sale.

În plus, în timp ce construiesc, ei fac și operații matematice, ceea ce face din Lego o metodă de învățare nouă și distractivă.

Lego și psihologia

Promovează sociabilitatea

Jocul cu alți oameni (atât în copilărie, cât și la vârsta adultă) ne face mai sociabili. Încurajează munca în echipă și colaborarea; de asemenea, se consolidează abilitățile de comunicare, deoarece trebuie să știi cum să transmiți ceea ce vrei să realizezi și să-i convingi pe ceilalți de scopul comun.

Prin comunicare nu se transmit doar dorințe sau cereri, ci și ceea ce este abstract, ceea ce nu este tangibil, poate fi comunicat. În acest fel, lumea reală și cea imaginară pot fuziona în una singură, îmbogățind creșterea și experiența de viață.

Consolidează legăturile

Din cele de mai sus, copiii care se joacă cu părinții lor vor crea o relație puternică și solidă. Îi face pe amândoi să lucreze împreună pentru a atinge un obiectiv, în timp ce au loc discuții și conversații. Fiind relaxați, cu mintea concentrată asupra jocului, le permite să acționeze normal.

Îmbunătățește stima de sine

Petrecerea timpului cu fiii și fiicele le întărește acestora din urmă încrederea și stima de sine. Dar faptul că pot construi ceva pentru ei înșiși îi va face să se simtă mai încrezători, ceea ce le va aduce satisfacție și mândrie.

Încurajează creativitatea

Cel mai evident aspect al jocului cu cărămizile Lego pentru a construi lucruri mărețe este încurajarea creativității. Este uimitor să te gândești cum piese atât de mici pot construi universuri infinit de diferite. Trebuie doar să anulați pentru a construi din nou. O sarcină simplă și amuzantă care le permite copiilor să își extindă orizonturile creative. Libertatea de a construi orice doresc: structuri complexe sau clădiri noi, mașini sau nave spațiale, vapoare (Lego Titanic) sau universuri noi (Lego Minecraft).

Avantajele Lego sunt că nu au limite, astfel încât copiii pot petrece ore întregi jucându-se cu aceste blocuri simple. Construirea obiectelor într-un mod complet liber le permite, de asemenea, să își dezvolte inteligența emoțională.

Ajută la rezolvarea problemelor

Creativitatea vă permite, de asemenea, să dezvoltați noi modalități de rezolvare a problemelor pentru a vă atinge obiectivul. Joaca cu Lego îl face pe adult capabil să obțină informații, să le ordoneze, să le expună și să le valideze, ceea ce îi va facilita rezolvarea problemelor într-un mod logic, argumentat și ordonat.

Un alt beneficiu al Lego pentru copii: îmbunătățește concentrarea.

Copiii sunt tenace, așa că, atunci când își doresc ceva, nu se opresc până nu obțin acel lucru. Același lucru este valabil și pentru joacă: au în minte o idee de construcție? Până când nu o vor transforma în realitate, nu se vor opri. În acest timp, care poate dura ore întregi, ei își vor îndrepta atenția către el.

Acest lucru sporește, de asemenea, răbdarea și toleranța la eșec. De exemplu, dacă un stâlp se prăbușește, ei învață motivele pentru care s-a întâmplat și o iau de la capăt, încercând să nu repete aceleași greșeli. În timp, copiii învață că, prin perseverență, lucrurile se rezolvă în cele din urmă.

Toate aceste abilități nu sunt exercitate pe rând, ci se manifestă împreună. Atunci când un copil construiește un zgârie-nori cu piese Lego, creativitatea, imaginația și munca grea se unesc. Aici se află beneficiile Lego (Lego Minecraft, Lego Titanic etc.) pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here