Cum a scăpat de amendă un șofer prins de radar cu 114 km/h

8710

Un şofer vitezoman a scăpat de amendă şi de sancţiunea suspendării permisului, după ce a depus contestație în instanță.

Bărbatul a fost oprit de polițiști în orașul Turceni și i s-a comunicat că a fost prins de radar în timp ce conducea cu viteza de 114 km/h în localitate.
Șoferul a fost sancționat, dar a contestat procesul verbal. Asta nu înainte de a-i solicita agentului de poliţie să-i prezinte proba care atestă că ar fi depăşit limita de viteză admisă pe sectorul de drum, pentru că a avut convingerea că nu a circulat cu viteza înscrisă în procesul verbal de contravenţie. Polițistul l-a trimis însă la instanța de judecată.
„La data de 30.04.2022, în jurul orelor 17:25, în timp ce se deplasa cu autoturismul (…), pe DJ 673, în dreptul localităţii Turceni, a fost oprit în trafic de către un agent constatator care i-a adus la cunoştinţă faptul că a fost înregistrat de către aparatul radar în timp ce conducea cu viteza de 114 km/h, în localitate, pe un sector de drum cu limita de viteză de 50 km/h”, potrivit documentelor depuse în instanță.
Bărbatul a fost amendat cu 1.305 lei şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

Amendă anulată
Instanța a dispus vizionarea materialului filmat cu aparatul radar și a admis plângerea bărbatului din Turceni.
„Din vizionarea acestor imagini, instanţa nu poate reţine decât faptul că la data de 30.04.2022, ora 17:18, pe raza unei localităţi a circulat un autoturism având viteza de 114 km/h, fără a fi vizibile marca sau numărul de înmatriculare, astfel încât nu se poate reţine fapta ca fiind săvârșită de către petent; în acest context, instanţa subliniază că pe acelaşi suport informatic se regăsesc separat imagini care prezintă autoturismul descris în procesul verbal, staționat, intimata sugerând cumva că în acest al doilea set de imagini ar fi vorba despre autoturismul monitorizat în primul film, ceea ce contravine oricăror norme şi garanţii procesuale. Cât timp în imaginile în care este monitorizată viteza de deplasare a unor autovehicule nu sunt vizibile marca şi numărul de înmatriculare, instanţa apreciază că actul sancţionator este netemeinic şi nelegal, neputând a se reţine că unul dintre cele autovehicule astfel înregistrate este cel condus de petent, care beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, ce nu a fost răsturnată prin probele prezentate, care au stat la baza emiterii actului în discuţie. Nu în ultimul rând, petentul beneficiază, în contextul dat, de aplicarea principiului potrivit căruia dubiul profită făptuitorului, în condiţiile în care nu există o certitudine în privinţa săvârşirii de către acesta a contravenției reţinute în sarcina sa”, a motivat instanța.
Ținând cont de aceste considerente, Judecătoria Târgu-Jiu a dispus anularea procesului verbal de contravenţie „ca netemeinic şi nelegal emis”. Astfel, şoferul a scăpat de plata amenzii şi de suspendarea permisului de conducere.
Sentința pronunțată la începutul acestei luni poate fi atacată cu apel de către Inspectoratul Județean de Poliție Gorj.
I.I.

1 COMENTARIU

Comments are closed.