Bonsaiul – Îngrijirea bonsaiului

5376
Teodora Peagu.Bonsaiul are o creştere lentă şi necesită multă migală pentru a ajunge la maturitate, dar totuşi odată ajunşi la stadiul de bonsai, deja lucrurile se schimbă, astfel acesta poate să şi continue viaţa, depunând mai puţin efort în menţinerea lui. Însă să nu uităm de cei mai importanţi factori naturali de care toate plantele depind şi anume: lumina, temperatura şi umiditatea (udare).

Lumina este factorul de bază pe care fiecare plantă trebuie să-l aibă pentru a-şi forma fotosinteza. Bonsaiul are nevoie de foarte multă lumină, de aceea pe perioada lunilor de vară trebuie scos afară, dar totuşi să nu fie expus direct sub razele de soare, aşa că s-a ales amplasarea lui sub diferite copertine, sub un acoperiş din plasă trasparentă sau sub coroana unor arbori maturi.
Deoarece atunci când soarele bate direct pe frunzele unui bonsai sau a altei plante, stomatele se închid, micşorându-se evaporarea foliară, astfel fotosinteza îşi încetează activitatea. Pe timpul iernii bonsaiul se ţine în casă lângă fereastră să aibă totuşi o sursă de lumină, dacă este pus lângă un perete sau un zid trebuie să-l rotim la 180 grade măcar odată pe săptămână .
Următorul factor care joacă un rol deosebit în menţinere plantelor, este temperatura. În funcţie de acest factor bonsaii au fost împărţiţi în trei categorii: bonsai care pot rezista la îngheţ (-10 grade), bonsai care rezistă la frig dar nu la temperaturi sub 0 grade şi bonsai care nu rezistă la frig, tropicali (+20-30 grade). Temperatura optimă pentru creşterea şi dezvoltarea bonsailor este de 15-20 grade. Dacă temperaturile scad sub -10 grade sau trec peste + 30 grade celsius atunci bonsaii vor avea de suferit, fie prin pierderea frunzelor, a mugurilor sau chiar prin distrugerea întregii plante.
Umiditatea are şi ea o funcţie aparte în dezvoltarea viguroasă a speciilor de arbori sau arbuşti în miniatură şi nu numai asupra lor. Se recomandă udarea naturală, fie prin folosirea apei de ploaie, fie prin udarea cu apă de la robinet. Bonsaii trebuie udaţi moderat şi în fiecare zi pe întreaga suprafaţă a solului.
O altă metoda de udare se face prin scufundarea vasului în care este plantat bonsaiul, aşa deci vasul cu pricina este pus într-un alt vas cu apă şi lăsat aici până când numai apar bule de aer pe suprafaţa apei(circa 2-3 minute), această metodă este folosită numai atunci când bonsaiul nu a fost udat de ceva timp.
Să nu uităm ceva util, Bonsaii, în general plantele au nevoie de substanţe nutritive, aşa că periodic se pot face fertilizări care să ajute planta în dezvoltarea ei. Elementele nutritive care se întâlnesc cel mai des sunt: N, P, K, între aceste trei elemente există un raport, cu cât acesta este mai echilibrat, cu atât planta respectivă îşi formează o perfectă armonie în derularea ciclului ei de viaţă. Dacă raportul de elemente este mare (N,P,K = 20-20-20) atunci îngrăşământul este mult mai puternic, iar planta are o creştere rapidă. În momentul în care bonsaiul a ajuns la maturitate, se foloseşte un raport scăzut de elemente nutritive, acestea aplicându-se o dată la două săptămâni. Îngrăşămintele care se utilizează pentru bonsai sunt sub formă lichidă, iar excesul de fertilizanţi duce la arderea rădăcinilor survenind mai departe cu moartea plantei.
Tunderea bonsaiului, se face de obicei primăvara, există şi alte specii de bonsai la care se fac vara sau toamna de vreme. Aceste tăieri se aplică în general pentru a stimula creşterea lăstarilor şi a mugurilor, dar şi pentru a-i da o formă plăcută stilului dorit. De obicei se tund ramurile care se încrucişează între ele sau pe trunchi şi ramurile drepte sau care coboară către sol.
Dăunătorii: Într-un ecosistem organismele, trăiesc unele pe seama celorlalte, astfel hrana circulă de la producători la consumatori, aşa şi în cazul nostru, fiecare bonsai are până la urmă dăunătorul lui. Cei care atacă cel mai frecvent plantele sunt păduchii (lanosi şi testosi), musculiţele negre şi afidele. Dintre toate acestea afidele sunt cele mai răspândite, au culoarea verde şi stau pe tulpină sau la baza frunzelor. Aceşti dăunători pot fi anihilaţi cu ajutorul insecticidelor precum: ACTARA,CALYPSOS sau DECIS.
Fiecare bonsai poate avea povestea lui, stilul lui şi o întreagă suferinţă în acelaşi timp.
Ing. Peisagist, Maria Teodora Peagu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here