Puține solicitări pentru avizarea carnetelor de rentă viageră

1189

Rentierii agricoli se pot prezenta, până la finalul lunii august, la sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Gorj pentru viza anuală a carnetelor de rentă viageră și pentru a obține astfel banii pentru renta viageră agricolă aferentă anului 2021.
„Până în prezent, s-a depus un număr de 23 de solicitări pentru avizarea carnetelor de rentă aferente anului 2021, pentru o suprafață arendată de 22,95 hectare și o suprafață vândută de 64,4480 hectare. Suma cuvenită în lei este de 39.817,40 lei, echivalentul a 8.092,31 euro”, a comunicat APIA Gorj. Renta viageră agricolă constă în suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie acord cu investitorul, având siguranța unei surse viagere de venituri garantate de stat.
„Renta viageră agricolă se plătește într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată. Cuantumul = echivalentul în lei a 100 euro/an/ha de teren agricol extravilan înstrăinat pentru care s-a încheiat acordul cu investitorul și echivalentul a 50 euro/an/ha de teren arendat din extravilan”, mai transmite APIA Gorj.
APIA avertizează că renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul 2021 poate fi încasată de moștenitorii săi, cu condiția respectării prevederilor legale și a depunerii la oricare Centru APIA, până la data limită 15 octombrie 2022, a cererii de moștenitor însoțită de documente justificative.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here