Constantin Popa, o viaţă în slujba culturii şi a călătoriilor pe mare

441

ctin popaDe patru ani este şef de secţie la Muzeul de Artă din Târgu-Jiu, iubeşte arta şi cultura. Însă, înainte de a se dedica doar acestora a fost marinar şi profesor.

Iubeşte foarte mult marea, iar timp de zece ani de zile a fost marinar. Gorjeanul din Bengeşti s-a retras însă, lângă familie păstrând în suflet amintiri frumoase. Se pregăteşte să iasă la pensie, iar ultimii ani de activitate profesională şi-i petrece la muzeu, fiind pasionat de ceea ce face.

Constantin Popa apreciază şi îi plac „producătorii de cultură”, deoarece „produsul lor este unicat”. Acesta se ocupă de patru ani încoace de managementul Muzeului de Artă Târgu-Jiu. „Este un loc de muncă deosebit, fiind singura oază de cultură permanentă a oraşului”, ne-a declarat el. Şi când a spus „permanentă” s-a referit la faptul că muzeul este închis doar trei zile pe an: primele zile de Crăciun, Anul Nou şi Paşte.
În timpul său liber, Constantin Popa se ocupă de activităţile gospodăreşti, în special de grădină şi de îngrijirea animalelor din curte. Seara şi-o dedică soţiei şi lecturii. „Îmi plac cărţile de sociologie, de artă şi cele istorice”. Născut la Bengeşti, mama şi-a dorit ca fiul său să devină medic, însă alegerea acestuia a fost alta, alegând să urmeze cursurile Facultăţii de Electrotehnică de la Craiova. Încet, încet a ajuns şi la catedră, predând noţiuni de tehnică, vreme de 8 ani.
A renunţat la marină pentru familie
Deoarece nu-şi găsea sensul adevărat al meseriei, Popa a făcut la Constanţa şi Facultatea de Marină, profesând ca ofiţer de marină timp de 10 ani. „Am renunţat deoarece familia mea era departe, iar cele două fiice ale mele şi soţia îmi simţeau lipsa”, ne-a mărturisit el.
În toţi anii pe care i-a petrecut pe mare, în fiecare voiaj lua cu el o carte despre viaţa şi operele sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. Şi asta, pentru a le povesti colegilor cât d e importantă este zona din care el provine. Constantin Popa a ajuns pe mare până pe Coasta de Vest a Africii, a colindat toată Europa, a ajuns în India şi a acostat chiar şi în Golful Persic.
„Toată viaţa am fost un om activ şi am considerat că orice muncă nu e ruşinoasă. Mi-a plăcut să lucrez cu oamenii care au simţul datoriei, care posedă respect şi un gram de cultură. Sunt de părere că dacă nu iubeşti frumosul devii insensibil”, a mai adăugat fostul marinar.
Apropiat de cultură, de artă şi de muzee este de foarte mulţi ani. La acostarea în porturile fiecărei ţări, acesta dorea să viziteze mai întâi un muzeu, de unde revenea în ţară cu amintiri plăcute.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here