Cine a inventat televizorul, cel mai popular dispozitiv de divertisment

2570

Chiar dacă suntem înconjurați de tehnologie modernă și de o mulțime de dispozitive mobile, inclusiv smartphone-uri și tablete, televizoarele rămân cele mai populare dispozitive asociate divertismentului, de nelipsit în orice locuință. Pare incredibil poate, dar cu doar un secol în urmă, televizorul și televiziunea nu existau deloc. În doar 100 de ani, s-a ajuns de la o invenție revoluționară, la o industrie fabuloasă – nu doar televizoare care au ajuns acum în format LED, Ultra H4, 4K, Smart TV și la dimensiuni tot mai impresionante (cu adevărat home cinema), ci și programe de televiziune, show-uri TV, filme și seriale, transmisiuni live.

Inventarea primului televizor nu este legată de un nume clar al unui inventator. De-a lungul timpului, mai multe persoane și-au adus contribuția la această invenție ce a urmat inveției radioului. Televizorul este un dispozitiv electronic conceput pentru a recepționa și reda emisiuni de radiodifuziune vizuală, adică televiziune radiodifuzată. Dacă radioul se rezumă la a transmite sunet, televizorul oferă atât sunet, cât și imagine video. Scopul acestei invenții a fost în primul rând de informare, apoi educare și divertisment. Mai nou, TV-ul modern poate accesa internetul și poate reda imagini tridimensionale.

La fel cum astăzi ni se pare amuzant cum arătau primele computere (dispozitive imense, capabile doar de operații simple), tot așa s-a întâmplat și în cazul primelor televizoare. Acestea erau cutii din lemn cu lupă încorporată în panoul frontal. Imaginea era foarte slabă – linii de imagine cuprinse între 30 și 120 de perioade. Față de cutie în sine (mare, masivă), ecranul TV-ului era extrem de mic.

Cale lungă spre televizorul modern, de-a lungul anilor

În 1884, Paul Nipkov a inventat practic primul televizor, căci a creat o modalitate prin care intensitățile luminoase ale unor porțiuni mici ale unei imagini să fie transmise succesiv, prin fire. Foarte importantă este însă invenția în 1897, de către Karl Ferdinand Braun, a tubului catodic, tubul de imagine al televizoarelor clasice.

Abia în 1927, Philo Taylor Farnsworth a fost cel care a transmis o imagine de televiziune, cuprinzând 60 de linii orizontale. Tot în anii `20, John Logie Baird a brevetat ideea folosirii unor tablouri de tije transparente pentru a transmite imagini. El a realizat prima transmisie de televiziune în 1926. Un an mai târziu, a transmis de la distanță de 705 km (între Londra și Glasgow), iar în 1928 a reușit prima transmisie televizată peste ocean, de la Londra la New York.

Practic, inventatorii au folosit contribuțiile altor inventatori, reușind o dezvoltare în mulți pași.

Charles Jenkins a inventat un sistem de televiziune mecanică numit Radiovision și a transmis primele imagini de siluetă în mișcare pe data de 14 iunie 1923. Tot el este creditat pentru o premieră în domeniu: primul post TV în SUA, denumit W3XK. În 1929, Vladimir Kosma Zworykin a inventat cinescopul – un tub cu raze catodice îmbunătățite. La partea de sunet, o invenție foarte importantă este cea a lui Louis W. Parker – sistemul de transmisie sonoră Intercarrier, prezentat în 1947.

Dacă primele televizoare funcționau doar pe bază de butoane, în anii `50 a fost lansată prima telecomandă TV – Lazy Bones”, inventată de Zenith Electronics Corp. În aceeași perioadă au fost inventate antenele TV în formă literei V. Mai departe, s-a mers spre crearea monitorului cu plasmă, utilizându-se celule mici care conțin gaze ionizate încărcate electric pentru a genera imagini de calitate ridicată.

De la catodic la digital, televizorul a avut o evoluție fabuloasă. Creat mai ales pentru informare, televizorul a fost cucerit rapid de divertisment, mai ales în ultimele decade, când informarea a devenit posibilă și mai ușor în mediul online. Dincolo de filme și seriale, ne amintim de jocurile retro pe TV, acum posibile prin console moderne. Jocurile au trecut în special pe dispozitivele de tip computer, inclusiv smartphone, ajungând la performanțe ridicate – de la jocuri de strategie și luptă, la jocuri simple de relaxare și chiar la jocuri de noroc online precum sloturi (celebrele păcănele online), jocuri de cazino, poker etc. La acest capitol, să nu uităm că în România există deja multe platforme de jocuri de cazino licențiate local, unde jocul este legal și sigur. Televizorul a rămas cuplat mai degrabă cu filmele și seriale, inclusiv prin servicii de streaming pe bază de abonament precum Netfix sau HBO Go.

Primele TV-uri în lume și în România

Primele televizoare costau în jur de 12.000 USD, fiind destinate evident persoanelor din înalta societate. Mulți ani, televizorul a fost un lux, dar prețurile au început să scadă rapid după anii `50, pe măsură ce avansul tehnologic a permis producția de masă.

Firma Telefunken din Germania a realizat trecerea la tub catodic în 1934, tehnologie dezvoltată apoi rapid în Franța, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Până să înceapă Al Doilea Război Mondial, în Marea Britanie fuseseră fabricate aproape 20.000 de televizoare. În SUA, dezvoltarea accelerată a fost posibilă după acest război, când prețurile au tot scăzut. Dacă în 1947 cei de la Motorola promovau televizorul VT-71 la preț de 189,96 USD, iată că în 1962 se ajunsese ca 90% dintre americani să aibă acasă cel puțin un TV.

În anii `60 – `70, televizoarele deveneau disponibile și în România la scară largă, fără a mai reprezenta tocmai un lux. Oficial, Societatea Română de Televiziune s-a înființat la 31 decembrie 1956, când a fost realizată prima emisiune profesionistă de televiziune din România, din primul sediu al Televiziunii, din Floreasca, strada Molière Nr. 2. De fapt însă, pe 21 august 1955 la ora 20.00 începeau transmisiunile experimentale regulate de filme și cronici de știri realizate de o echipa condusă de Alexandru Spătaru.

De la Poșta Vitan din București plecau așadar primele imagini, cu un emițător de 400 W și a unei instalații de telecinema, construite local. La început, televiziunea română transmitea semnalul doar în București, la câteva sute de TV-uri importate din URSS. De menționat ar mai fi că televiziunea a funcționat în Floreasca până în anul 1968, când s-a mutat în actualul sediu din Calea Dorobanților, construit după modelul BBC.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here