Diabetul afectează tot mai mulți gorjeni

1420

Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, spune că numărul de cazuri noi de diabet zaharat a crescut.
La cabinetul de Diabet zaharat din cadrul ambulatoriului spitalului au fost 744 de consultații în luna octombrie, 713 de consultații în septembrie, 400 consultații în august, ceea ce înseamnă o adresabilitate în medie de 36-37 pacienți/zi.
Din păcate, printre acești pacienți se numără și copii. „Personal, consider că în rândul pacienților cu diabet zaharat, cel mai greu este de gestionat un diabet zaharat de tip 1 care apare la un copil de vârstă mică (între 4 și 8 ani sau chiar până la 12 ani), mai ales la debutul diagnosticului. Acest lucru îi implică foarte mult pe părinții copilului, care trebuie să cunoască toate detaliile în ceea ce privește administrarea insulinei, administrarea meselor, calculul hidraților de carbon a glucidelor din alimente, prevenirea, recunoașterea și combaterea hipoglicemiilor, dar și pe copil, care, de asemenea, trebuie inițiat în administrarea insulinei, recunoașterea și tratarea hipoglicemiilor, pentru că aceste lucruri vor trebui făcute pe tot parcursul vieții. Acești copii trăiesc și cresc cu această boală și atunci când vor deveni adulți, nu vor mai cunoaște viața fără tratamentul cu insulină. Ei cresc cu o responsabilitate pentru toată viața, căci trebuie să țină diabetul sub control ca să prevină apariția complicațiilor”, a spus medicul Alina Boantă.

Complicațiile diabetului
În ceea ce privește pacienții cu diabet zaharat tip 2, aceștia sunt diagnosticați de foarte multe ori când apar complicațiile. „Diabetul poate fi diagnosticat cu apariția complicațiilor, ceea ce înseamnă că este un diabet vechi ce datează de mai mult timp (5-10 ani) sau un diabet care este diagnosticat, dar neglijat sau incorect tratat. Așa apar complicațiile cronice. Aici vorbim despre complicații oculare – retinopatia diabetică, complicații articulare și tegumentare, afectare renală, complicații cardiovasculare, complicații neurologice etc. Pot apărea și complicațiile acute, cetoacidoză și hipoglicemii, ambele putând progresa până la stadiul de comă, necesitând internare în secțiile de Terapie intensivă cu durată mare de spitalizare și echilibrare în timp”, a mai adăugat medicul Alina Boantă.
Este foarte important să prevenim apariția diabetului printr-un stil de viață sănătos, prin consum redus de alimente hiperglicemice – bogate în zaharuri și hipercalorice, dulciuri, pâine albă, prin încurajare activității fizice și a sportului, scădere în greutate la persoanele supraponderale/obeze și screening pentru pacienții cu risc.
În plus, este foarte importantă recunoașterea semnelor și simptomelor specifice diabetului: sete intensă, cu consum exagerat de lichide, urinări frecvente, mai ales în timpul nopții, uscăciune a mucoaselor, scădere ponderală importantă sau alte semne cum ar fi amorțeli, furnicături la nivelul membrelor, tulburări de vedere etc.
Duminică, 14 noiembrie, a fost Ziua Mondială a Diabetului. Conform Federației Internaționale de Diabet Zaharat, în anul 2021 aproximativ 573 milioane adulți cu vârste cuprinse între 20 și 79 ani, din întreaga lume, sunt diagnosticați cu diabet. Se estimează că până în anul 2030, numărul acestora va crește până la 643 milioane.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here