Închiderea termocentralelor CEO, supraaccelerată!

4177

Prețul subvenționării directe de la bugetul de stat cu peste 241 milioane euro a costurilor celui mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, compania de stat Complexul Energetic Oltenia, cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pe care mai trebuie să le achiziționeze pentru producția anului trecut, pregătită de Guvern, este supraaccelerarea închiderii centralelor pe lignit ale Complexului, concluzionează Profit.ro.

CEO va mai produce doar 660 MW
Planul de restructurare al companiei, investigat de Comisia Europeană, care și-a exprimat îndoieli în legătură cu legalitatea și fezabilitatea sa, prevede reducerea capacității de producție de energie din cărbune a CE Oltenia de la 3.570 MW la începutul anului 2021 la 1.650 MW în 2026 și menținerea acestei capacități până în 2030. În schimb, nota de fundamentare a proiectului de OUG ce prevede acordarea unui grant de peste 241 milioane euro de la bugetul de stat pentru certificatele CO2 ale Complexului menționează că puterea instalată în grupuri pe cărbune se va reduce mult mai amplu până în 2027, respectiv la numai 660 MW. ,,Practic, acest plan de restructurare al CEO este prima și cea mai mare acțiune de decarbonare a sectorului de producere din România. Capacitatea instalată pe bază de lignit va scădea de la 3.570 MW (începutul anului 2021) la 660 MW (numai două grupuri la Rovinari) la începutul anului 2027, ceea ce înseamnă o reducere de 82% în 6 ani. Reducerea anuală de emisii de CO2 provenite din lignit este de 4 milioane tone (de la 8.6 milioane tone în 2021 la 2.6 mil tone în 2027)”, se menționează în documentul citat. Acolo se mai afirmă că operarea celor două unități de la Rovinari după anul 2025 are ca fundamentare asigurarea securității energetice în baza unui ,,mecanism de piață”. ,,În absența unui astfel de mecanism, aceste unități nu vor opera, subiectul fiind în atenția Transelectrica, care își va actualiza asigurarea adecvanței sistemului energetic național în context regional. Această abordare va reprezenta a doua și ultima fază a planului de decarbonare a combustibililor fosili în România”, se afirmă în nota de fundamentare.

Ultima fază a planului de decarbonare
Acolo se mai afirmă că operarea celor două unități de la Rovinari după anul 2025 are ca fundamentare asigurarea securității energetice în baza unui ,,mecanism de piață”. ,,În absența unui astfel de mecanism, aceste unități nu vor opera, subiectul fiind în atenția Transelectrica, care își va actualiza asigurarea adecvanței sistemului energetic național în context regional. Această abordare va reprezenta a doua și ultima fază a planului de decarbonare a combustibililor fosili în România”, se afirmă în nota de fundamentare, mai relatează Profit.ro.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here