Udrea habar nu are cum se duc banii pe promovarea turistică

354

IMG_9159Supărată că jurnaliştii au descoperit o placă publicitară în curtea Casei Memoriale „Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa, care anunţa desfăşurarea unui proiect în zonă de un milion de lei, Ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, a reacţionat. Printr-un drept la replică, aceasta încearcă să contrazică toate informaţiile apărute, culmea, pe panou.

În primul rând, Elena Udrea susţine că proiectul nu-i aparţine, „proiectul este iniţiat şi implementat de Asociaţia Centrul Ecologic Green Area, în calitate de beneficiar al unei finanţări din fonduri europene nerambursabile”. Revine apoi şi explică prezenţa siglei Ministerului pe care-l conduce: “MDRT, în calitate de autoritate de management, alături de sigla Uniunii Europene, a Guvernului şi a beneficiarului, este impusă de manualul de identitate vizuală al POR”. Păi, este sau nu este implicat ministerul Elenei Udrea în acest proiect? Şi-o fi dat viza Elena Udrea pentru un asemenea proiect? Mai spune, apoi, Elena Udrea că panoul de informare cu privire la proiect nu a fost amplasat de ea. Nici noi nu ne-am imaginat că Udrea s-a descălţat de pantofii cu platformă şi a trecut la săpat de şanţuri, am evidenţiat implicarea ministerului său în acest proiect.

Ce spune panoul?

“Acest program european finanţează proiecte de promovare a produselor turistice şi nu lucrări PANOU 2de canalizare”, se mai susţine în replica lui Udrea. De această dată cităm din panoul aflat în curtea Casei Memoriale: “Proiect finanţat din Programul Operaţional regional 2007-2013, Axa Prioritară 5- Dezvoltarea Durabilă şi promovarea turismului, Domeniul major de Investiţie 5.3 Promovarea Potenţialului Turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică operaţiunea Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţii de marketing specifice”. Asta scrie pe panou. În material sunt prezentate opiniile ghidului şi localnicilor care, după ce au văzut panoul, se aşteptau ca în zonă să înceapă astfel de lucrări anunţate.

Ce spun oamenii?

“După ce au pus panoul, au spus că vor veni să implementeze proiectul, fără să spună ce fel de lucrări vor face”, susţinea Aurel Cernitoiu, ghidul casei Memoriale din Hobiţa. Astfel, cei care s-au ocupat de implementarea proiectului au fost cei care au anunţat că proiectul nu se opreşte doar la montarea unui panou. Mai scrie pe panou că durata implementării proiectului este de 12 luni, data începerii fiind 29.12.2010, deşi panoul a fost montat în urmă cu trei săptămâni. În dreptul la replică, Udrea precizează că valoarea de un milion de lei reprezintă “valoarea totală a proiectului, şi nu doar a unui singur panou, valoare din care au fost finanţate amplasarea a 103 panouri de promovare a Caselor Memoriale din 30 de judeţe, realizarea unui film de promovare de 20 de minute, a 8.000 de DVD-uri, 8.000 de pliante şi 8.000 de ghiduri turistice, pentru promovarea respectivelor obiective”.

Ce ar trebui să vadă Udrea!

Ne pare rău, doamnă ministru, dar toate aceste informaţii, care nu apar decât în acest drept la replică, ar fi trebuit să se regăsească în obiectivele proiectului, înscrise pe panoul pe care l-aţi montat în curtea Casei Memoriale “Constantin Brâncuşi” de la Hobiţa. În schimb, acolo se află un panou care anunţă că denumirea obiectivului este “Casa Memorială Constantin Brâncuşi”, lăsând să se înţeleagă că Ministerul pe care-l conduceţi s-a implicat în reabilitarea casei memoriale lui Brâncuşi. Dacă aveţi impresia că noi am trucat panoul, vă invităm să-l vedeţi personal la Hobiţa. Vă sfătuim de acum că drumul este prăfuit, că trebuie să veniţi pregătită doar pentru a intra în casă, să nu cumva să vă scape că veţi găsi un WC infect. Poate atunci veţi vedea şi ce chilipiruri se vând în pragul casei memoriale în loc de suveniruri. Veţi mai descoperi că ghizii abia pot vorbi limba română, iar turiştii străini trebuie să vină însoţiţi de traducători ca să înţeleagă ce văd. De asemenea, veţi descoperi că la trei case distanţă de cea memorială putrezeşte casa în care s-a născut şi a copilărit Constantin Brâncuşi. Că turiştii, de care trebuie să vă ocupaţi, sunt mai interesaţi de acea casă care, din păcate, a devenit coteţ pentru raţe şi porci.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here