Păcălelile „Domnitorului” portocaliu

394

foto predo 2Nu-mi permit să-l numesc pe preşedintele Traian Băsescu chiar bulibaşă, aşa cum i-a zis Mircea Badea, realizatorul emisiunii „În gura presei”, de la Antena 3, de luni seara. Şi aş mai putea crede că, într-o democraţie, nu-i cu nimic grav că nişte posturi de televiziune precum Antenele şi Realitatea au o opţiune a lor privind alegerea preşedintelui în PDL.

Alta decât a preşedintelui Traian Băsescu, preferându-l pe candidatul Vasile Blaga. Un candidat poate ca oricare altul, dar oricum unul de care se teme însuşi Zeus. I-a fost şef al campaniei electorale prezidenţiale, fiind şi ministrul Administraţiei şi Internelor, în acelaşi timp, Vasile Blaga având mari merite în câştigarea alegerilor prezidenţiale – frauduloase sau nu -, ştiind pe deasupra şi destule secrete privind finanţarea campaniei electorale a candidatului Traian Băsescu. Şi dacă până luni seara, când preşedintele Traian Băsescu ne-a mai spus la TVR 1, cam tot ce-a vrut domnia sa, puteam bănui că liderul sindical Pro Lex, Vasile Lincu, aruncă acuze asupra lui Vasile Blaga cu intenţia de a-şi micşora pedeapsa posibilă pentru multele miliarde de care e acuzat că a abuzat, ei bine, acum ne-am lămurit. Nici vorbă de aşa ceva. Preşedintele Traian Băsescu îl apără pe Vasile Blaga – semn că se teme de el! – şi susţine că n-ar fi cu nimic vinovat în contrabanda vameşilor. Şi culmea, preşedintele Traian Băsescu dă vina pe sindicate şi pe liderii lor.

În fond, dacă preşedintele Traian Băsescu se autoflagelează şi se consideră analist politic al portocaliilor, amestecându-se duminică seara printre liderii filialelor judeţene ale PDL ca să le ia pulsul înaintea alegerilor de la congresul sau convenţia, din luna mai, ori mai exact pentru a le întări convingerea ca la Moţiunea de cenzură de astăzi să-l susţină pe alesul lui – Emil Boc, nu pricepem de ce şi alţii nu ar avea dreptul să susţină alt candidat.

Tot pentru siguranţa votului la moţiunea de cenzură, se ştie, de fiecare dată, parlamentarii PDL,UNPR, UDMR şi cei din Grupul minorităţilor naţionale alta decât cea maghiară primesc sume grase pentru colegiile de care aparţin, în contul votului de susţinere a Guvernului Emil Boc. În Bucureşti vor fi şi manifestaţii de protest, cu vreo 50.000 de participanţi. Culmea este că şansele ca moţiunea să treacă sunt extrem de mici. O parte din motive le-am expus mai sus. La care s-ar mai adăuga şi frecuşurile interne din rândul opoziţiei, unde epurările parcă nu se mai termină.

Iar creatorul haosului generalizat din ţara aceasta, preşedintele Traian Băsescu, preşedintele-jucător, acela care căuta mai săptămânile trecute un prim ministru tehnocrat a ajuns să fie mulţumit de actualul. Ba mai mult, luni seara, în dialogul cu realizatoarea Ramona Avramescu, de la TVR 1, îl lăuda aşa de tare pe Emil Boc de parcă nu vom mai scăpa de el în veci. Cât despre modificarea Constituţiei şi intenţia sa de a renunţa la un an de preşedinţie, cred că ar fi bine să nu le luăm de bune afirmaţiile sale. Tot la fel, prin anul 2007, afirmase că-şi dă demisia „în cinci minute” dacă va fi suspendat.

Rămân la părerea că prea joacă totul pe o singură carte, iar Emil Boc nu este cartea câştigătoare. Dacă Vasile Blaga nu va ieşi preşedinte al PDL există riscul scindării partidului şi al creşterii şanselor de a fi suspendat preşedintele Traian Băsescu.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here