Videanu: “Complexurile Energetice vor fi închise la anul”

356

videanu manaFostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, susţine că cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari şi Craiova, vor fi închise anul viitor, dacă Electra nu va fi înfiinţată. “Din câte ştiu eu, între martie – mai 2012 combinatele producătoare de energie pe cărbuni, Turceni, Rovinari şi Craiova, termină cu disponibilul de certificare verzi, nu mai au rezervă şi se vor opri. Şi atunci România va deveni importator net de energie”, a declarat Adriean Videanu.

Prim-vicepreşedintele PD-L, Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, a criticat dur decizia reprezentanţilor Fondului Proprietatea de a se opune înfiinţării Electra. El spune că o astfel de măsură va duce la închiderea celor trei complexuri energetice. „În 2012 expiră planul naţional de acordare a certificatelor verzi. Din câte ştiu eu, între martie – mai 2012 combinatele producătoare de energie pe cărbuni, Turceni, Rovinari şi Craiova, termină cu disponibilul de certificare verzi, nu mai au rezervă şi se vor opri. Şi atunci România va deveni importator net de energie. Dacă până în 2012 nu va fi decisă înfiinţarea celor două companii integrate, Electra şi Hidroenergetica, producătorii de cărbune vor avea o mare problemă. Nu ştiu dacă au o soluţie. Ar mai fi o soluţie intermediară: comasarea celor trei complexuri energetice pe lignit şi a SNLO, şi se optimizează undeva la 8-12% structura costurilor, îşi pot redistribui certificatele verzi între ei, mai funcţionează unul o perioadă, altul o perioadă”, a declarat Adriean Videanu.

Jeffrey Franks nu cunoaşte fetele mari ale lui Videanu

Pe de altă parte, Videanu crede că, într-o astfel de situaţie, este imposibil ca justiţia să nu dea “undă verde” înfiinţării celor două “fete mari ale lui Videanu”, aşa cum mai sunt numite cele două companii, Electra şi Hidroenergetica.

“Dacă justiţia va împiedica înfiinţarea celor două companii energetice integrate, Electra şi Hidroenergetica, cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari şi Craiova, sunt în pericol de a fi închise în primăvara anului 2012”, a susţinut Videanu.

Fostul ministrul al Economiei a mai atacat dur şi strategia managerilor Fondului Proprietatea menţionând că reprezentantul FMI în negocierile cu România, Jeffrey Franks, a făcut o apreciere într-o zonă pe care, din păcate, n-o stăpâneşte şi n-o cunoaşte. De aproape patru ani, guvernanţii încearcă să reorganizeze sistemul energetic, iar ultima găselniţă a fost cea a înfiinţării giganţilor Electra şi Hidroenergetica. De fiecare dată, strategiile au fost reformulate, iar termenele, prelungite.

Gabriela Mladin

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here