-Rep. Domnule Prorector, Dan Ilie Morega, pentru că suntem aproape de începutul noului an şcolar şi a noului an universitar, aş dori să ne vorbiţi, astăzi, în calitate de cadru didactic universitar, pentru a ne prezenta, mai întâi, modul în care aţi pornit pe acest drum şi mai ales despre modul în care dumneavoastră reuşiţi să-i capacitaţi, să-i atrageţi pe tinerii din România şi pe cei din Republica Moldova, să-şi împlinească dorinţa de a studia şi de a obţine o diplomă universitară?
-D.I.M. Domnule profesor, în anul 2000, Fundaţia «Tudor Vladimirescu» a încheiat un contract de asociere cu Universitatea Liberă Internaţională din Moldova (U.L.I.M.), care a făcut parte din Asociaţia Universităţilor Europene, unde am fost vicepreşedinte, iar, acum face parte din Asociaţia Universităţilor Internaţionale! Pot spune că este cea mai bună universitate pe care o are la ora de faţă Republica Moldova!
-Rep. Deci, o universitate de mare prestigiu şi de mare valoare, cum s-ar zice!
-D.I.M. Da, iar, eu mă mândresc de acest lucru! Vă spun că aceşti studenţi pot să-şi pună în valoare şi să aprofundeze cunoştinţele privitoare la istoria noastră comună! Din păcate, datorită unor conducători «miopi» de la noi, dar, şi datorită ruşilor, am pierdut ocazia, pentru că noi puteam să nu cedăm Basarabia, în 1940, care a fost «ruptă» din trupul României! Atunci, se ştie, nu s-a făcut mai nimic!
-Rep. Vă rog să vă referiţi la baza materială a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (U.L.I.M.)!
-D.I.M. U.L.I.M. este o universitate mare în această privinţă, în sensul că dispune de multe spaţii didactice, circa 36 de mii de metri pătraţi, are două săli mari de o mie de locuri fiecare, dar, care se pot separa prin «pliante» de câte 400 sau de câte 600 de locuri, la care aş mai adăuga cele două mari biblioteci, multe laboratoare fonice, vreo 7-8 laboratoare I.T., toate bine puse la punct din punct de vedere tehnic şi din punct de vedere fonic!
-Rep. În rândul studenţilor, aveţi şi tineri basarabeni care preferă să vină în România şi să studieze la această universitate?
-D.I.M. Tinerii basarabeni se înscriu acolo, la Chişinău, dar, avem în vedere şi un contract pe care l-a încheiat Universitatea «Constantin Brâncuşi» din Târgu-Jiu, iar, o parte dintre tineri vin la această universitate!
,,Unirea se poate face integrându-ne economic cu Republica Moldova, dar, mai ales prin învăţământ, prin cultură şi prin credinţa ortodoxă”!
-Rep. Care sunt relaţiile dumneavoastră cu cadrele didactice din Republica Moldova, cu oamenii de valoare ai acestei universităţi?
-D.I.M. Aş dori să vă spun că mulţi ani în urmă, l-am cunoscut pe Rectorul instituţiei, academician şi prof. univ. dr. Andrei Galben, care a fost ca şi un frate pentru mine, dar, din păcate, a decedat, «Dumnezeu să-l odihnească!», pentru că a fost un mare om de ştiinţă, un savant renumit, care a primit ajutor şi de la chinezi, participând la multe conferinţe internaţionale, simpozioane pe probleme de istorie şi pe probleme de filosofie! Iar, pentru că viaţa este ca o apă curgătoare, cu «meandrele» ei, la conducerea universităţii a venit fiul fostului rector, acum prof. univ. dr. Ilian Galben, care nu avea de la început experienţa managerială necesară, dar, cu sprijin primit de la americani, în valoare de aproape 10 milioane de euro, în continuare activitatea s-a amplificat, la fel şi colaborarea noastră!
-Rep. Există o colaborare între ministerele de învăţământ din cele două ţări în privinţa procesului didactic şi a recunoaşterii diplomelor pentru studenţii absolvenţi?
-D.I.M. Da, eu tocmai voiam să vă vorbesc despre acest lucru, pentru că în privinţa acelui contract încheiat între Fundaţia «Tudor Vladimirescu» şi Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, noi am dorit să fie legal, iar, sub acest aspect, au fost date două legi care au «fluidizat» colaborarea noastră, iar, una dintre aceste legi se referă la recunoaşterea diplomelor obţinute! Pentru că absolvenţii pot prezenta diploma în original, iar, în acest fel se primeşte atestatul de recunoaştere în România, valabil şi în alte ţări ale Uniunii Europene!
-Rep. Pornind de la momentul în care aţi început colaborarea, v-aţi gândit la ideea de unire a celor două ţări de acelaşi neam şi de aceeaşi limbă, cu aceeaşi istorie zbuciumată?
-D.I.M. Aş vrea să vă spun că l-am cunoscut mai demult pe fostul Rector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (U.L.I.M.), la Liceul «Ion Creangă», la Chişinău, acolo unde eu am adus multe cărţi din România, iar, în acest fel, noi am rămas în relaţii foarte apropiate, pentru că eu am gândit că de acum, unirea nu se mai poate face cu arma, unirea se poate face integrându-ne economic cu Republica Moldova, dar, mai ales prin învăţământ, prin cultură şi prin credinţa ortodoxă!
-Rep. Ca şi prin «Podul de flori», cel atât de mult cântat şi evocat anterior!
-D.I.M. «Podul de flori» s-a dus demult, iar florile s-au uscat, pentru că în situaţia din 1992, dacă Iliescu avea curajul să ne unificăm, eram acum unificaţi, dar, Iliescu şi-a urmărit doar problemele lui personale de a fi preşedintele Românie şi doar atât!
-Rep. Cum se împleteşte activitatea dumneavoastră de cadru didactic universitar de mare răspundere, ca prorector, cu munca de cercetător, pentru că dvs. conduceţi şi Institutul de Analiză şi Investigaţii Publice şi Politice din Târgu-Jiu, ca să nu mai spun că vă implicaţi şi în viaţa publică şi politică a Gorjului?
-D.I.M. Domnule profesor, am o experienţă apreciabilă în domeniul managementului, sunt profesor în acest domeniu, iar, înainte şi după 1990, pot spune că am fost conducător de activităţi instituţionale aproape 50 de ani! VA URMA)
Profesor dr. Vasile GOGONEA