Doina Frumuşelu – „BRÂNCUŞI mai puţin cunoscut”

690

raport2359Am asistat, cu prilejul Zilei Fiilor Gorjului, la Bucureşti, în 24 septembrie a.c. la o lansare a cărţii „BRÂNCUŞI mai puţin cunoscut”/ „Discovering BRANCUSI”, semnată de Doina Frumuşelu.

N-am reuşit s-o cumpăr, din motive care-mi scapă. Fusese prezentată de Ion Pârgaru, autorul Cuvântului înainte. Însuşi domnia sa aprecia că s-a gândit mult, deşi nu el este autorul şi nici îngrijitorul ediţiei, dacă nu cumva ar fi fost mai bine să fi fost intitulată „Femeile din viaţa lui Brâncuşi”. Este dreptul domniei sale să afirme ce doreşte, fiind un distins profesor universitar în domeniul diplomaţiei. Afirmaţia şi titlul incert mi-au făcut-o mult mai interesantă. Şi chiar şi este, până la un punct.

 

Copertată şi elegantă grafic, cu un tipar modern (executat de PFA Monica Gheorghiu), cartea face şi nu face banii! În sensul că este departe de promisiunile lui Ion Pârgaru. Din punctul de vedere al autoarei, în schimb, nimic de zis: documentată şi atentă cu sursele, cele mai multe din eseistica şi brâncuşiologia străină. Inclusiv traducerea în limba engleză, existentă pe fiecare pagină egal: în stânga limba română; dreapta limba engleză e extrem de utilă.

Nu aş putea afirma că este şi completă aserţiunea că între copertele volumului s-ar regăsi toate femeile din viaţa lui Brâncuşi. Despre Ioana, cu care tânărul Costache era cât pe-aici să se-nsoare la Hobiţa ori de iubirile sale din Craiova ori Bucureşti, unde-s fost student, nu se suflă o vorbuliţă. Şi nu sunt singurele femei ce sunt absente din carte.

Poate că l-o fi influenţat şi Mânăstirea Tismana pe adolescentul Costăin, nu zic nu. Dar, să-i acorzi o importanţă exacerbată Tismanei, tocmai pentru că acolo s-a născut ES Ambasadorul Ion Pârgaru, în dauna Hobiţei – vatra geniului, ori comunei Peştişani – de care aparţineau Hobiţa şi Brădicenii, la acea vreme a anilor de şcoală primară ai elevului Constantin Brâncuşi, îmi par exagerări fără rost.

Una peste alta, cartea bilingvă este utilă şi se vinde. Pe ascuns. Mi s-a reproşat că, vezi Doamne, dacă tot o doream, de ce n-am comandat-o! Am trecut peste impertinenţa doamnei care mi-a oferit-o, contracost, după ce o implorasem 45 de minute: N-o lansase şi la Târgu Jiu, în Sala maură, sâmbătă, iar apoi mi-a preţăluit-o şi vândut-o, ca la tarabă, după ce m-a obligat, încă odată, s-o rog frumos.

Stimaţi cititori, Brâncuşi este un brand şi tot ce se scrie despre el se vinde. Nu aveţi de unde s-o cumpăraţi şi pentru că nu a apărut într-o editură. Chiar dacă în România sunt enorm de multe edituri, apariţia – ce-i drept, cu ISBN – o are ca editor pe Dr. Doina Frumuşelu, Bucureşti, 2011. Căutaţi acul în carul cu fân. Dacă aveţi chef !

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here