Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată la Centrul de Zi „Christian”

2027

Sărbătorită anual la data de 3 decembrie, Ziua internațională a Persoanelor cu Dizabilități a fost marcată printr-o serie de manifestări şi la Centrul de Zi „Christian” Târgu-Jiu.

Această zi urmărește promovarea și implementarea programelor destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru persoanele cu dizabilități. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni, adică 15% din populația lumii trăiesc cu anumite forme de dizabilitate.
Persoanele cu dizabilități sunt pe de o parte beneficiari ai serviciilor sociale din comunitățile lor iar pe de altă parte chiar promotori ai schimbării accelerând procesul de dezvoltare incluzivă pentru o societate deschisă pentru toți. Acesta este și unul din obiectivele Centrului de Zi „Christian” care prin activitățile desfășurate vine în sprijinul beneficiarilor oferind o multitudine de oportunități psiho-sociale, iar pentru comunitate este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate, pentru a diminua sentimentul de izolare participând astfel activ la viața colectivă.
Asociația Persoanelor cu Handicap din Oltenia prin Centrul de zi ,,Christian” pentru persoanele adulte cu dizabilități a marcat această zi cu scopul a promova înțelegerea problemelor legate de dizabilitate și mobilizarea suportului pentru demnitatea, bunăstarea și drepturile acestei categorii de persoane. Astfel, marţi, 3 decembrie, la Centrul de Zi „Christian” au avut loc următoarele activităţi: lansare de carte, “Poezii la telefon”, de Alexandru Ionică, persoană cu dizabilitate și voluntar al centrului; activități sportive – tenis de masă, baschet, etc. Activitățile mai sus menționate au fost desfășurate în prezența primarului municipiului Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, şi a directorului executiv al Direcţiei Publice de Protecţie Socială, Alina Toader.
„Am dorit ca prin activitățile organizate în cadrul Centrului de zi Christian de astazi să aducem în atenția opiniei publice nevoia persoanei cu dizabilități de a fi parte integrantă a comunității în care locuiește. Astfel facem apel la solidaritatea fiecăruia de a se alătura nouă prin manifestarea empatiei și bunăvoinței de a veni în sprijinul celor care de multe ori au nevoie de încurajare”, a declarat Daniel Andrei, şeful Centrului de Zi „Christian”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here