Soarta UATAA Motru, decisă în aceste zile! Ieșirea din insolvență ori prelungirea planului de reorganizare?

1069

Uzina de agent termic din Motru a primit sprijin de la Guvernul Dăncilă 8 milioane de lei pentru pierderi induse și subvenție, bani care ar putea fi folosiți pentru investiții pe partea de mediu ori ieșirea din insolvență și plata mai multor datorii către furnizori. Consiliul Local Motru este cel care poate alege, în următoarea perioadă, una dintre cele două variante, având în vedere că este acționarul principal al SC UATAA.

Dacă alege varianta ieșirii din insolvență a uzinei, reprezentanții CL desemnați în AGA vor trebui să aibă o procură specială în acest scop. În momentul de față AGA este suspendată din decembrie 2015, odată cu intrarea în insolvență a societății. Dacă se alege a doua variantă, cea de investire a banilor pe partea de mediu, UATAA va putea funcționa în siguranță mult timp de acum înainte, obținând la timp autorizațiile de mediu, riscul fiind infim de a intra în faliment, mai ales că sunt demarate mai multe procese de recuperare a debitelor de la populație care se ridică la peste 195 de miliarde de lei vechi, la această oră. Pentru a se alege una dintre variante, CL trebuie întrunit în ședință pentru a-și da acordul, fie pentru plata în avans a ratelor din planul de reorganizare, care se ridică la 2,5 milioane de lei, rămânând în contul UATAA peste 5,5 milioane de lei, fie pentru investiții pe partea de mediu care se ridică la aproximativ un milion de euro, din devizele antecalcul prezentate CL de UATAA și asigurarea plății combustibilului necesar trecerii cu bine a perioadei de iarnă.

Corcoață vrea ieșirea din insolvență, primarul propune politic
Miza de fapt a ordonatorului de credit este cheltuirea după bunul plac, fără nicio oprire din partea nimănui, a celor peste 5 milioane de lei. Dacă se alege ieșirea din insolvență și plătirea în avans a ratelor, poate avea un beneficiu de imagine primarul Jianu, spunând apoi că el a scos uzina din insolvență, dar și un mare risc al cetățenilor care în 2020 pot rămâne fără agent termic și apă caldă, această societate putând intra direct în faliment. Practic, legea reorganizării specifică faptul că societățile care își duc la bun sfârșit planul de reorganizare și care solicită ieșirea din insolvență au obligația ca, timp de 5 ani de zile, societatea să fie pe plus, orice altă problemă, din punct de vedere financiar ducând-o direct în faliment. Acest lucru ar fi un dezastru, deoarece peste 5000 de apartamente din Motru beneficiează de apă caldă și agent termic, toate instituțiile de învățământ, societăți comerciale, dar și numeroase cartiere cu case. Cu siguranță, CL Motru va decide că ieșirea din insolvență nu este cea mai bună soluție, ci investițiile de mediu, această procedură putând fi pusă în practică peste un an de zile. De precizat faptul că SIOMAX a redus și recuperat peste 130 miliarde de lei vechi de la CEO și de la Finanțele publice. Onorariul SIOMAX, administrator judiciar, fiind puțin peste 5% din banii recuperați.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here