Nuntă creştină, la Brădiceni – Socrul mic, un Dincă Schileru de Gorj în mileniul globalizării

2172

DSCN0192O invitaţie mai aparte, la o nuntă deosebită anunţa că Nicolae, lasă mama Angela şi sora Mariana, împreună cu Ileana-Gabriela, care lasă mama Gabriela, tata Constantin şi fratele Ion şi se prezintă în faţa altarului

Catedralei din Târgu-Jiu sâmbătă, în prima zi din luna mai, după amiaza la ora patru pentru a deveni o familie creştină. Corectura de ultimă oră, prin lipire, adică după tipărirea exemplarelor invitaţiei, indica schimbarea Catedralei din Târgu-Jiu cu o biserică din Brădiceni. Unde fuseseră botezaţi mirii şi primiseră înduhovnicirea.

Propunerea de suflet a Părintelui Chiată
Fost cândva, în vremea copilăriei actualei mirese, Ileana-Gabriela, preot la Brădiceni, părintele Pantelimon Chiată, în prezent preot paroh la Peştişani, s-a oferit ca el şi alţi şase preoţi, cei mai mulţi originari din Brădiceni şi Drăgoeşti, să oficieze gratuit unirea întru Domnul a mirilor dacă cununia religioasă are loc la parohia din Brădiceni. Şi astfel, alături de Părintele Chiată au spus prezent preoţii Valeriu Dragotă, Costică Croicu, Vasile Stoichin, Ion Codea, Ion Grindeanu şi preotul parohiilor Hobiţa şi Seuca, Marian Paraschiv.
Amintiri cu Brâncuşi, la Poarta Sărutului
Cu un sobor de şapte preoţi cu har şi un diacon cântăreţ, în micuţa bisericuţă din Brădiceni s-a oficiat o nuntă creştină aparte. La care, în final au răsunat cântece bisericeşti, „Îngerul a strigat” şi cu vocile mirilor brădiceneni.
DSCN0171Alaiul a pornit, apoi, prin zăvoiul din preajma bisericii din Brădiceni, după care maşinile nuntaşilor s-au îndreptat spre Târgul de pe Jii, unde mirii, naşii şi părinţii, dimpreună cu nuntaşii s-au fotografiat la Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana Infinitului.
Bucuria cântecului şi dansului
Seara, de la ora 19, nu bucatele şi vinul i-au apropiat pe mesenii invitaţi la restaurantul „Simone”, din Bârseşti. La microfon, îmbrăcat ca un dac, cel care se poartă mai totdeauna în straie gorjeneşti, precum odinioară Dincă Schileru în Divanul Ţării Româneşti, a intonat şi cântat rugăciunea rugăciunilor, „Tatăl nostru”, text religios pe muzica lui Ciprian Porumbescu.
Cu Doina Gorjului şi C. Lătăreţu, până-n zori !
La semnalul dat de acest modern Schileru din mileniul trei, al globalizării s-a urnit suflarea prezentă la muzică şi dans. În frunte cu mirii şi pe cântecele unei micuţe orchestre de lăutari cu solişti ai Doinei Gorjului. A reuşit să încânte ascultătorii şi o micuţă interpretă din Brădiceni, Căpitănescu Raluca, elevă de clasa a VIII-a, atât de talentată încât poetul îndrăgostit de metafore şi vin Ion Popescu Brădiceni, cel care a lansat-o şi îi este un manager-unchi, îi prevesteşte un mare viitor ca solistă de muzică populară. Iar iubitorul de folclor Constantin al lui Ion al lui Niţă, el însuşi prezent cu un recital la nunta copiilor săi dragi, deşi nu mai avea bani decât, probabil, pe card, s-a descurcat. A luat împrumut de la amicul, poetul şi consăteanul Ion Căpruciu fericind-o pe micuţa interpretă Raluca.
Unul cu harul, acelaşi cu banul
De cântat, a cântat mult şi bine Constantin Lătăreţu, cel plătit cu 8.000 de Roni, conform contractului. Bani, nu glumă şi transformaţi în Euro. DSCN0197De plăcut, a plăcut mai mult cel hărăzit de Dumnezeu cu voce de aur şi gust artistic rarisim. Adică socrul mic, confundat de doamna Simona, patroana restaurantului „Simone”, cu socrul mare. Atunci când a achitat integral masa. Pe motiv că toţi banii ce vor fi primiţi la nunta gorjenească „sunt banii copiilor!” Şi ca interpret, nu exagerez dacă afirm că socrul mic l-a cam eclipsat pe purtătorul gloriosului nume de Lătăreţu. Surprinzător, pentru un membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România şi, în acelaşi timp, membru titular al Academiei de Ştiinţă din New York, prof. dr. Constantin Mircioiu.
Mecena lansează Miracol de primăvară
Susţinător al culturii, folclorului, etnografiei locurilor şi adevărat Mecena, prin sponsorizarea Festivalului Internaţional de Poezie „Serile la Brădiceni”, Costel Mircioiu nu s-a dezminţit nici de această dată. La nuntă s-a lansat revista sponsorizată de domnia sa – Miracol de primăvară. Un florilegiu de poezie, eseuri titluite de scriitori cu obârşii la Brădiceni, Frânceşti şi Peştişani. Lângă care au semnat ca invitaţi şi alţi scriitori gorjeni. Orice lucru este perfectibil, mai ales în domeniul artelor. Chiar dacă-i dăm parţial dreptate chestorului(r) C. Codiţă, invitat în toate cele trei zile ale nunţii ce rivalizează cu Nunta Zamfirei, aveau loc în Miracol de primăvară şi alte nume. Va avea dreptatea de partea sa, degustătorul de poezie citat, atunci când va tipări ceva pe banii lui.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here